Στη «ζώνη του θανάτου», την περιοχή κοντά στην κορυφή του Έβερεστ, τρεις ορειβάτες, μία Αυστραλή, ένας Ολλανδός και μία Ινδή άφησαν την τελευταία τους πνοή. Και οι τρεις έχασαν την ζωή τους από τις επιπτώσεις του μεγάλου υψομέτρου.
Ο Ολλανδός Έρικ Άρνολντ απεβίωσε την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο, η 34χρονη Αυστραλή, Μαρία Στριντόμ έχασε τη ζωή της κατά την κατάβασή της από την κορυφή. Ένα 24ωρο αργότερα, η σορός της Ινδής, Σουμπάς Πολ εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία στην ίδια περιοχή.
Ο Ολλανδός είχε αρκετό οξυγόνο μαζί του, αλλά άρχισε να νιώθει αδιαθεσία και τελικά εξέπνευσε πριν καταφέρει να φτάσει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Λίγες ώρες αργότερα η Αυστραλή ορειβάτης, Μαρί Στριντόμ, που ήταν στην ίδια ομάδα, έδειξε σημάδια της ίδιας ασθένειας και άφησε την τελευταία της πνοή. Το ίδιο και η 43χρονη Ινδή.
Η ασθένεια του υψομέτρου (Acute Mountain Sickness «AMS») είναι μία σειρά από συμπτώματα που προκαλούνται από την χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση και τη μειωμένη ποσότητα οξυγόνου στα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από δύο χιλιάδες μέτρα ). Τα συμπτώματά της είναι πονοκέφαλος, εξάντληση και ναυτία ή σε σοβαρές περιπτώσεις έντονη εξάντληση, εξασθενημένος έλεγχος των κινήσεων και συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες.
Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την εκπαίδευση, ένας ορειβάτης μπορεί να προστατευτεί από την ασθένεια αυτή.
Ο καιρός επέτρεψε το τελευταίο διάστημα σε δεκάδες ορειβάτες να ανέβουν στο Έβερεστ, έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία σχεδόν είχε αδειάσει, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό.
Σχεδόν 400 ορειβάτες κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου από την πλευρά του Νεπάλ από τις 11 Μαΐου έως σήμερα, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο υπενθύμιζε τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει το εγχείρημα αυτό.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ειδικοί στην πεζοπορία και την αναρρίχηση υποστηρίζουν ότι οι τρεις θάνατοι των ορειβατών εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με τα πρότυπα ασφαλείας που ακολουθούν οι ομάδες αναρρίχησης την ώρα που οι τοπικές εταιρείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη ρίχνοντας τις τιμές σε βάρος πιθανότατα της ασφάλεια των ορειβατών.
«Πολλοί ορειβάτες χωρίς καμία εμπειρία ανεβαίνουν στο Έβερεστ κάθε χρόνο, και οι εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά κακής ποιότητας εξοπλισμό προσφέρουν φθηνά πακέτα σε πελάτες εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο», δήλωσε ο διευθυντής του Ορειβατικού Συλλόγου του Νεπάλ, Ανγκ Τσέρινγκ Σέρπα.
«Οι θάνατοι δεν οφείλονται σε ατύχημα», επισημαίνει από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.
«Απώλεια ενέργειας και ασθένεια του υψόμετρου σημαίνει ότι οι ορειβάτες δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι», τονίζει.
protothema.gr