Ένας 37χρονος κατέληξε στη Μύκονο από τη «νόσο των λεγεωνάριων», ένα μικρόβιο που μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος από υδρατμούς στο ντους, από το νερό, από θερμαινόμενες πισίνες ή από κλιματιστικά.
Η σύζυγος του 37χρονου, η Γεωργία, μίλησε συντετριμμένη στην εκπομπή “Tatiana Live” για το περιστατικό που άλλαξε όλη της τη ζωή.
«Ήμαστε τα πάντα, οικογένεια, φίλοι κολλητοί, ήμαστε όλα!» λέει κλαίγοντας.
Στις 4 Ιουλίου του 2016, ο Νίκος εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. «Θυμίζουν κοινό κρυολόγημα» εξηγεί η σύζυγός του. «Λίγος βήχας, λίγος πυρετός, έντονη αδιαθεσία, κόπωση… Θεωρώντας ότι είναι κάτι συνηθισμένο και περαστικό, συνέχισε κανονικά τη δουλειά του».
Ο Νίκος, όμως, άρχισε να χειροτερεύει κι έτσι, 3 μέρες αργότερα, επισκέφτηκε έναν παθολόγο. Πονούσε στον θώρακα και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό του ήταν πολύ χαμηλά. Δεν τον παρέπεμψε, όμως, σε περαιτέρω εξετάσεις ή ακτινογραφία θώρακος. Απλά του χορήγησε αντιβίωση για την εμπύρετη βρογχίτιδα που είχε διαγνώσει. Ο Νίκος, όμως, χειροτέρευε. Την επόμενη μέρα ανέπνεε με μεγάλη δυσκολία. «Ο πυρετός δεν κατέβαινε, η κόπωση ήταν τόσο έντονη που δυσκολευόταν ακόμα και να περπατήσει κι ο βήχας ήταν τόσο εμφανής που δυσκολευόμουν να επικοινωνήσω μαζί του» περιγράφει η γυναίκα.
Εισήχθη τότε στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου διαπιστώθηκε το υγρό στους πνεύμονές του και μια ημέρα αργότερα μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Τα νέα έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία για τη σύζυγό του:
«Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Δεν υπάρχουν λόγια να το χαρακτηρίσω όλο αυτό».
Ο Νίκος εισήχθη στην εντατική του Νοσοκομείου Σωτηρία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από το βακτήριο λεγεωνέλλα, που του προκάλεσε οργανική ανεπάρκεια και σηπτική καταπληξία. Έδωσε τη δική του μάχη, αλλά δεν τα κατάφερε. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουλίου του 2016.
«Πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, μου είχε τηλεφωνήσει για να μου πει ότι με αγαπάει» λέει η σύζυγός του συγκινημένη. Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια.
Ο 37χρονος, τα τελευταία 5 χρόνια, εργαζόταν τους θερινούς μήνες σε εστιατόριο στη Μύκονο και ζούσε σε κατάλυμα που παρείχε στους εργαζόμενους ο ιδιοκτήτης. Λίγες ημέρες πριν νοσήσει, τον επισκέφτηκε η σύζυγός του κι έμειναν μαζί σε ένα ξενοδοχείο.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προχώρησε σε ανάλυση νερού από τα δυο καταλύματα στα οποία είχε μείνει ο Νίκος. Και στα δύο, υπήρχε το βακτήριο σε ανώτατη συγκέντρωση. Τα δίκτυα ύδρευσης και των δυο καταλυμάτων ήταν αποικισμένα με λεγεωνέλλα. Τώρα, η Γεωργία ζητά να αποδοθούν ευθύνες«με τον τρόπο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία», όπως λέει η ίδια. «Χάθηκε ένα παλικάρι υγιέστατο, μέχρι πριν νοσήσει από το βακτήριο, και ξαφνικά κόπηκε το νήμα της ζωής του. Γιατί; Γιατί κάποιοι θέλησαν να κάνουν οικονομία στη συντήρηση και την απολύμανση των εγκαταστάσεών τους».
star.gr