Ως μία «λυπηρή, λυπηρή ημέρα» χαρακτήρισε την Τετάρτη ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 563.
Μάλιστα το γεγονός ότι τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση την πανδημία πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει τελείως, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση νεκρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται εκθετικά και η χώρα μετράει σχεδόν 2.400 θανάτους.
Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Guardian οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο αναφέρουν πως οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν για την τοποθέτηση σε αναπνευστήρα των ασθενών του κορωνοϊού που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, σε περίπτωση που το εθνικό σύστημα υγείας NHS δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες που θα προκύψουν.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός αύξησης των θανάτων από τον Covid-19 τότε η χώρα θα μέτρα 1.000 θανάτους την ημέρα το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προτάσεις του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου για την παροχή ηθικής καθοδήγησης προς τους γιατρούς των νοσοκομείων οι νεότεροι, πιο υγιείς άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν προτεραιότητα έναντι των ηλικιωμένων και όσοι έχουν υποκείμενη νόσο, αν κριθεί αναπόφευκτα αναγκαίο, θα μπορούσε να μην λαμβάνουν θεραπεία που ενδεχομένως θα τους έσωζε.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, αυτήν η πρακτική μπορεί να χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα καθώς «είναι πιθανό οι σοβαρές ανάγκες υγείας μπορεί να ξεπεράσουν τη διαθεσιμότητα και θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διανομής των σπανίων πόρων διάσωσης».
Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος δημοσίευσε τις προτάσεις της εν μέσω ανησυχίας καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν την Τετάρτη ότι άμεσα θα είναι διαθέσιμες μόνο 30 από τους 30.000 νέους ανεμιστήρες που θα χρειαστούν την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένετει κλιμάκωση της επιδημίας.
Σε μια άλλη πρόταση που θα μπορούσε να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, το έγγραφο ανέφερε ότι οι ασθενείς με ΜΕΘ που δεν βελτιώνονται ή δεν επιδεινώνονται μετά την εισαγωγή τους, μπορούν να αποσυρθούν από τη θεραπεία τους.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η περιορισμένη προσφορά κέντρων εντατικής θεραπείας του Βρετανικού Συστήματος Υγείας αναπόφευκτα σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να αρνούνται την πρόσβαση σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που έχουν μία ή περισσότερες υποκείμενες παθήσεις και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αν και δεν έχει καθορίζει συγκεκριμένο όριο ηλικίας.