Ο ιδρυτής των Ταλιμπάν ζούσε επί χρόνια… κάτω από τη μύτη των ΗΠΑ!
Αλήθεια ή προπαγάνδα των Ταλιμπάν; Αν ισχύει τότε οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν γίνονται, κατά το κοινώς λεγόμενο στην αργκό, “ρόμπα”.
Γιατί αν ισχύουν όσα αναφέρει βιβλίο για τον ιδρυτή και ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν και ο Μουλάς Ομάρ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει με 10 εκατομμύρια δολάρια, ζούσε επί χρόνια μια ανάσα από αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν, τότε η λέξη «ρεζίλι» είναι μάλλον μικρή για να περιγράψει το… ρεζίλι των ΗΠΑ.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα δυο φωτογραφίες από το κρησφύγετο του Μουλά Ομάρ στο Αφγανιστάν.
Εκεί φέρεται να πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Πέθανε το 2013 αλλά από το 2001 ήταν εξαφανισμένος και καταζητούμενος από τις ΗΠΑ.
Επί χρόνια λοιπόν, ο Μουλάς Ομάρ, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο άνθρωπος που καταζητούσαν οι ΗΠΑ περισσότερο μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ζούσε κάτω από τη μύτη των Αμερικανών, περίπου 5 χιλιόμετρα (!) μακριά από μια αμερικανική βάση στην επαρχία Ζάμπουλ του Αφγανιστάν. Από εκεί, από ένα μικροσκοπικό δωμάτιο, διοικούσε τους Ταλιμπάν…
This was Mula Mohammad Omar living Room. #Taliban pic.twitter.com/0XK3PzdLaB
— Qarib Rahman Shahab (@Qarib_Shahab1) 12 Μαρτίου 2019
Όλα αυτά προκύπτουν από τα όσα αναφέρει η Ολλανδή δημοσιογράφος Μπέτε Νταμ στο βιβλίο της «Αναζητώντας τον εχθρό», μια βιογραφία του ιδρυτή και ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν.
Αποσπάσματα από το βιβλίο της Νταμ, που χρειάστηκε έρευνες πέντε ετών και κατάφερε να μιλήσει ακόμη και με τον επί 12ετία σωματοφύλακα του μουλά Ομάρ, έδωσε στη δημοσιότητα το think tank Zomia Centre, που εδρεύει στις ΗΠΑ, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Posting these pics, Taliban spokesman also claims their leader lived in the room until his death in Zabul, southern Afghanistan.#AFG pic.twitter.com/1O6GDTZcP1
— Mohsin Jamal (@Mohsin_Jam) 12 Μαρτίου 2019
Από το 2001, όταν έπεσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν (σ.σ. μετά την αμερικανική εισβολή), ο Μουλάς Ομάρ είχε εξαφανιστεί.
Οι ΗΠΑ τον έψαχναν παντού, τον επικήρυξαν αλλά μάλλον δεν σκέφτηκαν να κοιτάξουν «κάτω από τη μύτη τους».
Η Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει ότι ο Ομάρ είχε εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και είχε περάσει στο γειτονικό Πακιστάν όπου πέθανε το 2013.
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την έρευνα της Μπέτε Νταμ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι!
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, έγραψε στο twitter, ότι ο Μουλάς Ομάρ πέθανε από μια ασθένεια που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εκείνος δεν επέλεγε να παραμείνει στη Ζάμπουλ, του Αφγανιστάν.
Η Ολλανδή δημοσιογράφος, που έζησε στο Αφγανιστάν από το 2009 έως το 2014, αναφέρει στο βιβλίο της ότι ο Μουλάς Ομάρ είχε παραδώσει την εξουσία των Ταλιμπάν σε άλλο μέλος της οργάνωσης και είχε το ρόλο του πνευματικού ηγέτη.
Όταν το 2001 η Βόρεια Συμμαχία (με τη βοήθεια των ΗΠΑ) επικράτησε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έπεσε, ο μουλάς Ομάρ βρήκε καταφύγιο σε μικρό κτιριακό συγκρότημα στο Κάλατ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ζάμπουλ. Ζούσε με μια οικογένεια, η οποία -λέγεται- επί τρία χρόνια δεν γνώριζε ποιος ήταν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν δύο φορές πολύ κοντά στη σύλληψη του μουλά Όμαρ, γράφει η Νταμ.
Την πρώτη φορά κρύφτηκε πίσω από έναν σωρό ξύλα την ώρα που περνούσε μία περίπολος. Τη δεύτερη ξένα στρατεύματα έψαξαν όλο το κτιριακό συγκρότημα, εκτός από το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν.
Όταν το 2004 άρχισε να κατασκευάζεται η βάση Λάγκμαν λίγα μέτρα από το σημείο όπου έμενε, ο μουλάς Όμαρ αποφάσισε να αλλάξει κρησφύγετο, όμως παρέμεινε στην επαρχία Ζάμπουλ.
Λίγο αργότερα κατασκευάστηκε μια δεύτερη βάση, η Γουλφερίν, πέντε χιλιόμετρα από το σημείο όπου έμενε. Εκεί είχαν τη βάση τους περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και ειδικές δυνάμεις των Βρετανών.
Παρά την αγωνία του να μην συλληφθεί ο μουλάς Όμαρ δεν μετακινήθηκε, αν και απέφευγε να βγαίνει έξω από το κρησφύγετό του και συχνά κρυβόταν σε σήραγγες, όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την περιοχή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο της Νταμ.
Ο ιδρυτής των Ταλιμπάν πέρασε χρόνια κρυμμένος, ακούγοντας τις ειδήσεις από το δελτίο του BBC στα παστού. Αν και πέθανε το 2013 οι Ταλιμπάν κράτησαν κρυφό τον θάνατό του επί δύο χρόνια.
Το γεγονός ότι ο μουλάς Όμαρ φέρεται να ζούσε τόσο κοντά σε μια αμερικανική βάση, κάτι το οποίο «επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», τονίζει η Νταμ.
Από την πλευρά της η αφγανική προεδρία μέσω του εκπροσώπου της Χαρούν Σαχανσούρι «απέρριψε κατηγορηματικά τους παραληρηματικούς ισχυρισμούς», που έχουν στόχο «να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν μια ταυτότητα για τους Ταλιμπάν και τους ξένους υποστηρικτές τους». «Έχουμε επαρκείς αποδείξεις που δείχνουν ότι ζούσε και πέθανε στο Πακιστάν. Τελεία», έγραψε στο Twitter.
Και ο πρώην διευθυντής της CIA και επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Είχαμε πρόσβαση σε όλο το Αφγανιστάν και θα εκπλησσόμουν πολύ αν ο μουλάς Όμαρ είχε αναλάβει αυτό το ρίσκο», σχολίασε στη Wall Street Journal.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας από το 2004 ως το 2010, επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις ότι ο μουλάς Όμαρ πέρασε στο Πακιστάν όπου και πέθανε.
Πηγές: newsit.gr