Τούρκος σεισμολόγος: Δημιουργείται ένα νέο υποθαλάσσιο ηφαίστειο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Τούρκος σεισμολόγος

Τούρκος σεισμολόγος: Ένα νέο υποθαλάσσιο ηφαίστειο σχηματίζεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Οι πρόσφατοι σεισμοί στο Αιγαίο προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να σχετίζεται με γεωλογικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν, όπως ένας ισχυρότερος σεισμός, το ενδεχόμενο τσουνάμι ή ακόμα και η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1, Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος διαθέτει πτυχίο Γεωλογίας, συνομίλησε με τον διακεκριμένο Τούρκο σεισμολόγο Οβγκιούν Αχμέτ Ερτσάν. Σύμφωνα με τον Ερτσάν, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στην άνοδο του μάγματος, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα νέο υποθαλάσσιο ηφαίστειο σχηματίζεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Το μάγμα κάτω από τη Σαντορίνη και οι μικροσεισμοί

Ο Ερτσάν εξήγησε ότι το μάγμα βρίσκεται σε βάθος περίπου 26 χιλιομέτρων κάτω από τη Σαντορίνη και καθώς ανεβαίνει προς την επιφάνεια δημιουργεί ρωγμές στον φλοιό της Γης. Αυτές οι ρωγμές είναι υπεύθυνες για τους μικρούς σεισμούς που καταγράφονται στην περιοχή.

«Το βάθος του μάγματος είναι περίπου 26 χιλιόμετρα κάτω από τη Σαντορίνη και αυτό το μάγμα ανέρχεται κάτω από τη Σαντορίνη. Και καθώς ανεβαίνει δημιουργεί μερικές ρωγμές, Κι αυτές οι ρωγμές παράγουν μικροσεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος πιθανός σεισμός και η υπερβολική ανησυχία

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι δεν περιμένει έναν ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό, εκτιμώντας πως το ανώτατο μέγεθος που θα μπορούσε να σημειωθεί είναι 6 Ρίχτερ. Αντίθετα, χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για σεισμό 7,7 Ρίχτερ και πιθανό τσουνάμι.

«Αλλά κάποιοι λένε ότι περιμένουμε 7,7 κι ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι και κάτι τέτοια. Ακόμη και στην Τουρκία εκφοβίζουν τον κόσμο τόσο πολύ, ειδικά στην Αιγαιακή ακτή της Τουρκίας, αλλά αυτό που εγώ φοβάμαι δεν είναι για τον σεισμό» πρόσθεσε.

Μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες, ζητώντας τους να ακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να μην επηρεάζονται από φήμες ή κινδυνολογίες.

Το ενδεχόμενο τσουνάμι και η ηφαιστειακή απειλή

Σύμφωνα με τον Ερτσάν, ο κίνδυνος ενός τσουνάμι που θα φτάσει στις τουρκικές ακτές είναι μικρός, καθώς υπάρχει επαρκής χρόνος για προειδοποίηση. Ωστόσο, εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου ηφαιστείου κάτω από τη θάλασσα.

«Κι αυτό που φοβάμαι είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης έχουμε κάποια νέφη. Αυτά τα νέφη θα έχουν θερμοκρασία 1800 – 2.000 βαθμών Κελσίου. Αυτά τα νέφη μπορεί να περιέχουν διοξείδιο του θείου κι επίσης άλλα αέρια», επισήμανε.

Η εξάπλωση αυτών των αερίων εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τους ανέμους, κάτι που σημαίνει ότι, σε περίπτωση ηφαιστειακής δραστηριότητας, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα και την Τουρκία.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενο τσουνάμι

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η Jerusalem Post, το Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να εξετάσει την ετοιμότητα της χώρας απέναντι σε ένα πιθανό τσουνάμι που θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές του.

Ο Νικόλας Βαφειάδης εξήγησε ότι τα κύματα τσουνάμι μπορούν να ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα, απειλώντας παράκτιες περιοχές που βρίσκονται ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

«Η ιδιαιτερότητα των κυμάτων τσουνάμι είναι ότι διαδίδονται πολύ γρήγορα και απειλούν παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις. Ένα τσουνάμι από το Αιγαίο θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές του Ισραήλ σε 45 λεπτά ή το πολύ σε μία ώρα, πιο γρήγορα δηλαδή κι από το αεροπλάνο. Για αυτόν τον λόγο η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της Ουνέσκο έχει δημιουργήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Όμως για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τσουνάμι, ο σεισμός θα πρέπει να είναι πάνω από 6 Ρίχτερ» σημείωσε.

Exit mobile version