«Από μικρός μου άρεσε να βοηθώ τους ανθρώπους. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις τους ανθρώπους είναι να είσαι γιατρός».
Ο Μεχμέτ Ατές μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν πρύτανης στο Πανεπιστημίο Sifa της Σμύρνης και ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς στην Τουρκία.
Με σχεδόν 8.000 επεμβάσεις στο ενεργητικό του, σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε σώσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν. Ο ίδιος έγινε θύμα των μαζικών διώξεων Ερντογάν.
Το πανεπιστήμιο που διοικούσε κλείνει και εκείνος συλλαμβάνεται τρεις μήνες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Κατηγορήθηκα ότι ήμουν πρύτανης ενός πανεπιστημίου που συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν και φυλακίστηκα πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου», τονίζει.
Τον γιατρό που από τη μια μέρα στην άλλη θεωρήθηκε τρομοκράτης χτυπάει ο καρκίνος ενώ ήταν έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές.
Αποφυλακίζεται και αποφασίζει να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα. Δίνει στους διακινητές 10.000 ευρώ και φτάνει στην χώρα μας ζητώντας άσυλο. Έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.
«Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα πολύ. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μοναξιά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν δυσκολεύτηκα να μάθω μια γλώσσα. Αλλά μου άρεσε η ελληνική γλώσσα».
Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την άφιξη του στην Ελλάδα μιλά την γλώσσα μας και έγινε μέλος του ιατρικού συλλόγου. Άνοιξε το δικό του ιατρείο και χειρουργεί εθελοντικά σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο.
«Η πιο σημαντική συμβουλή μου στους πρόσφυγες είναι ότι πρέπει να μάθουν τη γλώσσα γρήγορα και να ενσωματωθούν».
Η οικογένειά του βρίσκεται ακόμη στην Τουρκία. Το όνειρό του κάποια στιγμή να μπορέσει να ζήσει ξανά με την γυναίκα και το παιδί του. Μέχρι τότε όμως θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα που για εκείνον έγινε η δεύτερη πατρίδα του.
«Αγαπώ πολύ τους Έλληνες φίλους μου. Πρέπει να είμαστε χέρι-χέρι», σημειώνει.
Δείτε το ρεπορτάζ του Alpha και του Μιχάλη Αραμπατζόγλου: