Τούρκος αναλυτής: «Οι Έλληνες δεν χρειάζονται τα νησιά του Αν. Αιγαίου – Αν τα δώσουν στην Τουρκία θα λυθούν τα προβλήματα»

Τούρκος

Η δήλωση Τούρκου αναλυτή περί επίλυσης του Αιγαίου μέσα από τουρκικές διεκδικήσεις και γεωπολιτικά σενάρια έχει προκαλέσει σάλο. Με προτάσεις που αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία, επιχειρείται μια ρητορική επαναχάραξης συνόρων, βασισμένη σε τουρκικές θεωρίες.

«Η λύση στο Αιγαίο είναι να πάρει η Τουρκία τα νησιά»

Ο Τούρκος αναλυτής προτείνει ως λύση για το Αιγαίο τη μοιρασιά του θαλάσσιου χώρου ανάμεσα στις δύο χώρες με βάση μια τουρκική θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο 26ος μεσημβρινός χωρίζει το Αιγαίο στη μέση. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει πως όλα τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά του νοητού αυτού άξονα θα μπορούσαν να περάσουν υπό τουρκική κυριαρχία.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο ίδιος σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να διασφαλίσει την «πραγματική ειρήνη» στην περιοχή, ενώ θα απάλλασσε την Ελλάδα από ένα βάρος:
«Η Ελλάδα τι όφελος έχει προς αυτά τα νησιά; Kαι οι τουρίστες στα νησιά αυτά πηγαίνουν από εμάς».

Επιμένει πως είναι προς όφελος της Ελλάδας

Ο αναλυτής επανήλθε στο ίδιο σημείο, λέγοντας:
«Ο 26ος μεσημβρινός, αν θυμάμαι καλά, κόβει το Αιγαίο στη μέση. Αν λοιπόν υπάρξει μια συμφωνία, τα νησιά που είναι δεξιά να γίνουν της Τουρκίας, τα αριστερά να παραμείνουν της Ελλάδας. Τότε θα υπάρξει η πραγματική ειρήνη. Αλλά δεν αφήνουν τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά. Διότι αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα, η Αθήνα θα λυτρωθεί από ένα μεγάλο βάρος. Η Ελλάδα τι όφελος έχει προς αυτά τα νησιά; Kαι οι τουρίστες στα νησιά αυτά πηγαίνουν από εμάς».

Το μέτωπο Λιβύης – Τουρκίας και ο χάρτης της Σεβίλλης

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γεντίτεπε, Φουρκάν Καγιά, αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι αν αυτή επικυρωθεί πλήρως από τις λιβυκές αρχές, τότε:
«Ο χάρτης της Σεβίλλης θα οδηγηθεί στον κάδο των απορριμάτων. Και η συμφωνία που θα κάνει η Τουρκία με τη Συρία για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα δημιουργήσει ένα ατσάλινο τόξο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο».

Το τουρκικό αφήγημα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα συνεκτικό γεωστρατηγικό τόξο που θα ξεκινά από τη Λιβύη και θα φτάνει στη Συρία, το οποίο – σύμφωνα με τους ίδιους – θα ενισχύσει την παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα κατηγορείται για «ιστορικό πείσμα»

Την ίδια ώρα, η παρουσιάστρια Χιλάλ Οζντεμίρ πρόσθεσε πως η επιμονή της Ελλάδας να διατηρεί την κυριαρχία στα νησιά έχει μόνο ιστορική σημασία:
«Το πείσμα της Ελλάδα να κατέχει αυτά τα νησιά έχει μόνο ιστορική βάση για να έχει κάποια υπεροχή».

Κατηγορίες περί πρόκλησης στη Λιβύη

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν τη θέση πως η παρουσία ελληνικών φρεγατών στη Λιβύη αποτελεί κεκαλυμμένη προβοκάτσια. Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το μεταναστευτικό, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και να μεταβάλει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TVNET μετέδωσε χαρακτηριστικά:
«Η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράφτηκε το 2019 μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, ήταν κρίσιμο διπλωματικό και στρατιωτικό βήμα για την αύξηση της κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες και για τη διατήρηση της ασφάλειας των ενεργειακών διαδρόμων».

Το καλώδιο Ισραήλ – Κρήτης και η ελληνική αντίδραση

Σύμφωνα με το ίδιο τουρκικό μέσο, μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ενεργειακή συνεργασία, η Ελλάδα επιχείρησε να απαντήσει με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ προς την Κρήτη, κίνηση που θεωρήθηκε ότι εντείνει την ένταση στην περιοχή.

«Μήπως οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν κάποια σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο; Καθώς μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, το σχέδιο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης έκανε την περιοχή πιο πολύπλοκη και από στρατιωτική και από στρατηγική άποψη».

Οι φρεγάτες και η καχυποψία της Άγκυρας

Το TVNET σημειώνει πως η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή με την πρόφαση του προσφυγικού εκλήφθηκε από την Τουρκία ως εχθρική κίνηση:

«Μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την ενεργειακή συνεργασία, η Ελλάδα που είχε κάνει την κίνηση για το καλώδιο, αυτή τη φορά λόγω της στάσης της κυβέρνησης της Βεγγάζης υπέρ της Τουρκίας, έστειλε δικά της πολεμικά πλοία στην περιοχή με τη δικαιολογία του προσφυγικού. Η κυβέρνηση της Αθήνας με τη δικαιολογία της αντιμετώπισης του προσφυγικού έστειλε στην περιοχή δύο φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης. Αυτό από την πλευρά της Τουρκίας θεωρήθηκε ως κεκαλυμμένη προβοκάτσια και ως μια προσπάθεια αλλαγής των στρατιωτικών ισορροπιών στην περιοχή».

Πηγή: skai.gr

Exit mobile version