Τούνη: “Αυτή είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας που κάνει breastfeeding” (video)

Τούνη

Η Ιωάννα Τούνη περνά το Πάσχα στην Αίγυπτο, μαζί με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους. Η ανάρτηση μπροστά σε εικόνα, που δείχνει την Παναγία να θηλάζει τον Ιησού.

Στο Κάιρο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Ιωάννα Τούνη, μαζί με τον σύντροφό της, Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους. Το ζευγάρι αποφάσισε να περάσει το Πάσχα στο εξωτερικό και δεν παρέλειψε να περιηγηθεί σε ιστορικά σημεία της πόλης.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια εκκλησία, η οποία χτίστηκε στο σημείο που η Παναγία είχε κρυφτεί με τον Ιησού, όταν ο Ηρώδης σκότωνε τα βρέφη.

Εκεί, είδε και την γνωστή εικόνα της Παναγία που θηλάζει τον Ιησού.

Η Ιωάννα Τούνη, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Instagram για την εν λόγω εικόνα και στο story της ακούγεται να λέει: “Αυτή εδώ είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας στον κόσμο, στην οποία κάνει breastfeeding. Ταΐζει το μωράκι της από το στήθος. Θηλάζει και η Παναγία… σοκ!”.

Η σχετική ανάρτηση της Ιωάννας Τούνη

Η “Παναγία η Γαλακτοτροφούσα”

Να σημειωθεί πως η εν λόγω εικόνα δεν είναι η μοναδική στον κόσμο που απεικονίζει την Παναγία να θηλάζει. Η “Παναγία η Γαλακτοτροφούσα”, όπως ονομάζεται, είναι μεν μια σπάνια απεικόνιση, ωστόσο συναντάται σε μέρη όπως η Μονή Αρκαδίου, αλλά και σε Μονές στο Άγιο Όρος, όπως η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Η Παναγία Γαλακτοτροφούσα εικονίζει την Θεοτόκο να θηλάζει τον Ιησού Χριστό. Η εικόνα αυτή σπάνια αγιογραφείται σήμερα, αλλά ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη στο παρελθόν. Στην παράσταση αυτή, η Παναγία, με μελαγχολικό πρόσωπο, εμφανίζεται όρθια ή καθισμένη σε ένα σκαμπό ή θρόνο, κρατώντας τον Ιησού παιδάκι στην αγκαλιά της και προσφέροντάς του το στήθος της προς θηλασμό.

Η Παναγία και ο Ιησούς βρίσκονται σε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μερικές φορές εικονίζεται ψηλά και ουράνιος χορός αγγέλων. Σε παλαιότερες εικόνες ο Ιησούς κρατά το στήθος της Παναγίας με το χέρι του, ενώ σε νεώτερες είναι η Παναγία που τού το προσφέρει.

Σε κάποιες, δε, απεικονίσεις, το στήθος της Παναγίας απεικονίζεται κολλημένο στον ώμο της. Πολύ διαδεδομένη είναι και η εικόνα αυτή, στη Ρωσία.

Όπως υποστηρίζεται από τους ειδικούς, η παλαιότερη παράσταση αυτού του θέματος βρίσκεται στην κατακόμβη της Πρίσκιλλας και ανάγεται στον 2ο αιώνα μΧ.

Exit mobile version