Είδαμε ξανά τα δύο πρώτα επεισόδια του original Survivor και καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Τον Σεπτέμβριο του 2003 όλα γύρω μας ήταν διαφορετικά.
Η Ελλάδα περίμενε την έναρξη τον Ολυμπιακών Αγώνων, είχαμε ακόμη ΠΑΣΟΚ, ενώ η οικονομική κρίση αποτελούσε ακόμη άγνωστη λέξη. Ήταν η εποχή που τα ριάλιτι είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας και κάθε τηλεοπτικό κανάλι έψαχνε μια διαφορετική συνταγή, για να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού.
Το MEGA, λοιπόν, αποφάσισε τότε να μας συστήσει ένα πολύ πιο σκληρό ριάλιτι σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει, παρουσιάζοντας το Survivor. Ένα ριάλιτι επιβίωσης, στο οποίο 16 παίκτες θα ταξίδευαν από την Ελλάδα, σε ένα μακρινό νησί της Μαλαισίας, όπου θα έπρεπε να παραμείνουν για 50 ημέρες με ελάχιστες προμήθειες, παίζοντας παράλληλα σε διάφορα αγωνίσματα.
Για να στηρίξει το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ του Survivor, το MEGA έβαλε στην παρουσίασή του τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να κερδίζει το τηλεοπτικό κοινό. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση αυτό το φορμάτ σε ένα παιχνίδι και σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, το βλέπουμε να έχει και πάλι αντίστοιχη επιτυχία. Μόνο που η original εκδοχή ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που μας έχει φέρει ο Τούρκος παραγωγός, Acun Ilicali.
Άλλη εποχή, άλλο Survivor στο MEGA
H αλήθεια είναι πως το έβλεπα φανατικά τότε, όπως και οι περισσότεροι που γεννήθηκαν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όμως, το να το ξαναβλέπεις το 2021, συγκρίνοντάς το με αυτό που παρακολουθούμε στον ΣΚΑΪ, είναι κάπως περίεργο.
Όπως είπαμε, τότε ήταν μια εντελώς διαφορετική εποχή, επομένως το Survivor του 2003 είναι επηρεασμένο από εκείνη την Ελλάδα. Θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε στη συνέχεια. Αν είσαι έτοιμος, λοιπόν, ανέβα στη βάρκα για να κινήσουμε για το νησί Μενσιρίπ της Μαλαισίας, εκεί όπου ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχθηκε τους 16 πρώτους παίκτες του Survivor, οι οποίοι σαν άλλοι πρωταγωνιστές του Lost εμφανίστηκαν ξαφνικά στις οθόνες μας τον Σεπτέμβριο του 2003.
Οι κανόνες στο πρώτο Survivor
Αρχικά να πω πως τα επεισόδια του original Survivor είναι μια ευγενική προσφορά του Ηλία Βαλάση (παίκτη εκείνου του ριάλιτι) στο κανάλι του στο Youtube. Το κανάλι ονομάζεται Talking Frog και τα videos με τα επεισόδια εκείνου του παιχνιδιού αποτελούν θησαυρό, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Βάζοντας, λοιπόν, να δω τα δύο πρώτα επεισόδια, ομολογώ πως έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ. Το πρώτο πλάνο εκείνου του Survivor στο MEGA είναι από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, δείχνοντάς μας την αναχώρηση των οκτώ αντρών και των οκτώ γυναικών από την Ελλάδα με προορισμό τη Μαλαισία. «Η μεγαλύτερη περιπέτεια που έγινε ποτέ αρχίζει τώρα», ακούγεται και πέφτει εκείνο το τρομερό soundrack του παιχνιδιού με τα «ΑΑΑ, ΩΩΩΩ». Νομίζω αυτός ο ήχος τότε είχε κολλήσει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μου και κάπως ξύπνησε όταν τον άκουσα ξανά.
Η σκηνοθεσία του πρώτου επεισοδίου ήταν τόσο κινηματογραφική, που η πρώτη εικόνα που βλέπουμε με τους παίκτες, είναι σαν σκηνή από θρίλερ. Είναι βράδυ και βρίσκονται πάνω στην καρότσα ενός αυτοκινήτου, το οποίο τους μεταφέρει στην παραλία. Ξαφνικά σκάνε μύτη δύο σκάφη από τη θάλασσα κι ένα ελικόπτερο από πάνω τους και η περιπέτεια ξεκινάει.
Πλάνο στον Γρηγόρη Αρναούτογλου τώρα, ο οποίος βρίσκεται πάνω σε ένα καΐκι και εξηγεί τους κανόνες του παιχνιδιού στους τηλεθεατές. «Οι 16 παίκτες θα χωριστούν σε δύο ομάδες, τους Βόρειους και τους Νότιους και θα πρέπει να επιβιώσουν για 50 ημέρες στο νησί Μενσιρίπ της Μαλαισίας. Η κάθε ομάδα θα έχει μαζί της ένα κιβώτιο με πράγματα, που θα τους βοηθήσουν στην επιβίωση. Θα έχουν στη διάθεσή τους λίγο λάδι, οκτώ κιλά ρύζι, τρία κιλά αλεύρι και έξι κονσέρβες. Ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν είναι να βρουν τροφή ή να ψαρέψουν. Στην τσάντα τους υπάρχει μία αλλαξιά ρούχα, αλλά και ένα προσωπικό αντικείμενο». Είπαμε, το Survivor του 2003 δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό.
Οι πρώτοι παίκτες που μπήκαν στο παιχνίδι
Ειδικά αυτό με το «προσωπικό αντικείμενο», νομίζω ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι. Ο καθένας έπαιρνε ένα αντικείμενο, το οποίο θα του φαινόταν χρήσιμο στο νησί, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν έλειπαν και οι κουλές επιλογές. Θα τις δούμε στη συνέχεια.
Η πρώτη δοκιμασία στο ξεκίνημα του Survivor ήταν ζόρικη.
Οι χωρισμένοι σε ομάδες παίκτες έπεσαν στη θάλασσα, μαζί με τα σακίδιά τους και έπρεπε να κολυμπήσουν μέχρι τη σχεδία με τις προμήθειες και μετά να φτάσουν στην ακτή.
Όποια ομάδα έφτανε πρώτη, θα κρατούσε και την συγκεκριμένη παραλία για τη διαμονή της. Οι χαμένοι θα έπρεπε μετά από όλο αυτό, να περπατήσουν μέχρι την άλλη άκρη του νησιού, κουβαλώντας και όλα τα πράγματά τους. Σκληρό.
Όσον αφορά τους παίκτες τώρα, οι Βόρειοι ήταν οι:
Ηλίας Βαλάσης, 32 ετών. Mόνιμος υπαξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού από την Αθήνα με προσωπικό αντικείμενο τους «Xαιρετισμούς της Παναγίας».
Ορθούλα Παπαδάκου, 33 ετών. Μπασκεμπολίστρια από τον Καναδά, με προσωπικό αντικείμενο το σαμπουάν.
Ευαγγελία Δεμερτζόγλου, 31 ετών. Bartender από τον Πειραιά, με προσωπικό αντικείμενο το ξυραφάκι.
Σπύρος Σούλης, 28 ετών. Αρχιτέκτονας από την Αθήνα, με προσωπικό αντικείμενο ένα στρώμα θαλάσσης.
Κωνσταντίνος Σωτηρίου, 32 ετών. Μασέρ από την Αθήνα, με προσωπικό αντικείμενο ένα C.D. Player.
Δημήτρης Κατράνης, 33 ετών. Στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την Αθήνα, με προσωπικό αντικείμενο έναν νυχοκόπτη.
Ευφημία Φακατσέλη, 29 ετών. Αθλήτρια στίβου από την Αθήνα, με προσωπικό αντικείμενο το χαρτί υγείας.
Σάντρα Μπούρα, 60 ετών. Καθηγήτρια οικιακής οικονομίας από το Ναύπλιο, με προσωπικό αντικείμενο την ελληνική σημαία.
και οι Νότιοι οι:
Νίκος Λαμπρινάκης, 47 ετών. Εισοδηματίας από τα Χανιά, με προσωπικό αντικείμενο δύο μπαλάκια του τένις.
Δέσποινα Σιάκου, 40 ετών. Γυμνάστρια αεροβικής από την Αθήνα, με προσωπικό αντικείμενο ένα σαπούνι.
Αντρέας Νασιούδης, 25 ετών. Φοιτητής χημείας από τη Θεσσαλονίκη, με προσωπικό αντικείμενο ένα κουτί προφυλακτικά.
Γιάννης Βερώνης, 60 ετών. Συνταξιούχος καπετάνιος και δάσκαλος καράτε από τη Μύκονο, με προσωπικό αντικείμενο τα πούρα.
Κατερίνα Δαρμή, 24 ετών δημόσιος υπάλληλος από την Αθήνα, με προσωπικό αντικείμενο μια οδοντόβουρτσα.
Ρένα Δημητρίου, 40 ετών. Εισοδηματίας από την Ξάνθη, με προσωπικό αντικείμενο ένα βιβλίο διαλογισμού.
Θόδωρος Σφαντός, 46 ετών. Δύτης από το Ηράκλειο, με προσωπικό αντικείμενο ένα σετ ζωγραφικής.
Μαρία Σολωνάκη, 24 ετών. Γραμματέας από τη Θεσσαλονίκη, με προσωπικό αντικείμενο μια μάσκαρα.
Τι σχόλιο να πρωτοκάνω για τους παίκτες; Θα πήγαινε ποτέ στο σημερινό Survivor μια 60χρονη καθηγήτρια, άραγε; Επίσης, επαγγέλματα όπως «εισοδηματίας» και δημόσιος υπάλληλος ήταν συχνά τότε στα ριάλιτι, ενώ τώρα έχουν εξαφανιστεί. Από την άλλη, απλά κλαίω με κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα των παικτών. Ειδικά του φοιτητή που πήρε τα προφυλακτικά στο νησί και γύρισε πίσω με το κουτί γεμάτο.
H πρώτη δοκιμασία και η πρώτη αποχώρηση
Οι περισσότεροι θυμόμαστε την Ευαγγελία Δεμερτζόγλου, τη νικήτρια του πρώτου Survivor, όμως, σχεδόν κανένας δεν θυμάται την πρώτη αποχώρηση από το νησί. Για την ακρίβεια, ήταν αποβολή μιας παίκτριας, της Ρένας Δημητρίου, η οποία έφυγε από την παραλία της ομάδας της και έφτασε μέχρι την άλλη παραλία του νησιού.
Στο πρώτο πλάνο του δεύτερου επεισοδίου βλέπουμε, λοιπόν, τον Αρναούτογλου να συνομιλεί με την παίκτρια πάνω σε μια βάρκα κι εκείνη να του εξηγεί τον λόγο που έκανε αυτή την κίνηση. «Με κούρασαν τα πρόσωπα. Ο Νίκος (Λαμπρινάκης) παρουσίασε τον εαυτό του ως δεινό ψαρά και μας έλεγε θα τρώμε κάθε μέρα ψάρι. Ο Θοδωρής (Σφαντός) έλεγε εγώ θα ανάβω τη φωτιά και μην αγχώνεστε. Όταν τους είδα να μη μπορούν, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο απογοητεύτηκα. Μια άλλη εκεί που καθόμασταν, ουρούσε». Μιλάμε για σουρεάλ καταστάσεις, έτσι;
Κάμερα στην Ευαγγελία μετά, η οποία στρίβει κάτι φύλλα και τα καπνίζει, γιατί όπως λέει «πιο πολύ μου λείπει το κάπνισμα, από το φαγητό». Δεν μας κάνει εντύπωση το πώς κατάφερε να πάρει τη νίκη στο φινάλε του Survivor του MEGA.
Πάμε και στο πρώτο αγώνισμα; H μεγάλη διαφορά με το σημερινό παιχνίδι ήταν πως πολλά από τα αγωνίσματα ήταν ομαδικά και δεν έπαιζε ένας εναντίον ενός. Όπως συμβαίνει και σε ξένες εκδοχές του Survivor.
Οι Βόρειοι και οι Νότιοι, λοιπόν, έπρεπε να σκαρφαλώσουν σε έναν τοίχο, να χωθούν σε μια σήραγγα, να ισορροπήσουν πάνω σε κορμούς, να περάσουν κάτω από ένα δίχτυ, να ανέβουν έναν φράχτη και μετά να περάσουν ξανά κάτω από ένα δίχτυ. Ουφ. Κουράστηκα νομίζω μόνο από την περιγραφή.
Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται απλό, αλλά σκέψου να το κάνει όλο αυτό η 60χρονη κυρία Αλεξάνδρα. Ο Σπύρος Σούλης, μάλιστα, ήταν από τους πρώτους συμπαίκτες της, ο οποίος είπε στους συμπαίκτες του να την πάρουν στα χέρια και να την βοηθήσουν να περάσει κάποια εμπόδια. Αλήθεια, απορώ γιατί επιλέχθηκε για ένα τέτοιο ριάλιτι.
Και η γνωριμία με το συμβούλιο του νησιού
Για να κλείσουμε σωστά το αφιέρωμα στο πρώτο δίωρο του original Survivor, πρέπει να αναφερθούμε και στο πρώτο συμβούλιο νησιού, που είδαμε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Εκεί, οι Βόρειοι έχοντας χάσει στο αγώνισμα της ημέρας, έπρεπε να ψηφίσουν τον παίκτη που θα αποχωρήσει από το Survivor.
Δεν είχε τηλέφωνα και μηνύματα. Όποιος έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους, έμπαινε στο αεροπλάνο και επέστρεφε αμέσως στην Αθήνα. Όπως καταλαβαίνεις όλη η ομάδα ψήφισε την 60χρονη Σάντρα, η οποία δεν μπορούσε να βοηθήσει αγωνιστικά.
Ωστόσο, είχε ενδιαφέρον η δική της ψήφος. Αυτή πήγε στον Ηλία Βαλάση και τη δικαιολόγησε λέγοντας πως «προσπάθησε να με πείσει να καπνίσω». Εντάξει. Αξιολάτρευτη. Στην αποχώρησή της και πάλι ο Σπύρος Σούλης μίλησε με τα καλύτερα λόγια. «Σας ευχαριστούμε που προσπαθήσατε όσο μπορούσατε», είπε ο νεαρός τότε αρχιτέκτονας και η αλήθεια είναι πως είχε απόλυτο δίκιο.
Γιατί τελικά το Survivor δεν είναι μόνο τα μπράτσα και οι επιδόσεις στα αγωνίσματα, αλλά το να ξεπερνάς τα όριά σου. Μπορεί η παρουσία της 60χρονης παίκτριας, λοιπόν, να μην ήταν τόσο «τηλεοπτική», όμως, στο πρώτο Survivor του MEGA τα πάντα ήταν διαφορετικά. Και ίσως αυτές οι διαφορές, να το έκαναν και καλύτερο.