Serial killer ετών 60: Ένα αθώο πρόσωπο, τα πιο άγρια ένστικτα
Κοιτώντας κανείς την 59χρονη τότε Δωροθέα Πουέντε δύσκολα μπορούσε να πιστέψει πως βρίσκεται μπροστά σε μία εκ των πιο αδίστακτων κατά συρροή δολοφόνων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ήταν το 1988 όταν η δράση της αποκαλύφθηκε και η φιγούρα της σκόρπισε τον τρόμο στην Καλιφόρνια. Επρόκειτο για μία φαινομενικά φιλήσυχη ηλικιωμένη που όμως έκρυβε ένα τεράστιο μυστικό: Πληθώρα μουμιοποιημένων και διαμελισμένων πτωμάτων στον κήπο του οικοτροφείου της…
11 Νοεμβρίου 1988. Η αστυνομία καταφτάνει στο οικοτροφείο της Πουέντε στην οδό 1426 F στο Σακραμέντο ύστερα από δήλωση εξαφάνισης που αφορούσε σε κάποιον από τους ενοίκους.
Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.
Δεν ήταν άγνωστο στη γειτονιά πως η ίδια παραχωρούσε μέρη του σπιτιού της σε ηλικιωμένους με πάσης φύσεως διανοητική αναπηρία, μερικοί εκ των οποίων είχαν καιρό να θεαθούν από τους κατοίκους της περιοχής. Οι Αρχές έφτασαν στο οικοτροφείο αναζητώντας τον Αλμπέρτο Μοντόγια, έναν ηλικιωμένο με σχιζοφρένεια του οποίου τη δήλωση εξαφάνισης έκανε η κοινωνική λειτουργός που τον είχε αναλάβει.
Η γιαγιά Δωροθέα φάνηκε πρόθυμη να βοηθήσει στις έρευνες. Και όλα αυτά την ώρα που οι γείτονές της υποψιάζονταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, μετά την εξαφάνιση ενός ανθρώπου που βρισκόταν πολύ κοντά της τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, ένα μοιραίο λάθος οδήγησε στην αποκάλυψη μιας σειράς εγκλημάτων που έφεραν τη δική της υπογραφή. Λίγο χώμα έκανε τεράστια ζημιά.
Οι άνδρες της Ασφάλειας, αφού ερεύνησαν το εσωτερικό του τόσο προσεγμένου της χώρου, έφτασαν μέχρι τον κήπο της πίσω μεριάς του σπιτιού, με έναν εξ’ αυτών να παρατηρεί κάτι παράξενο στο χώμα των παρτεριών της. Σαν κάτι να έχει «πειραχτεί».
Μια ανωμαλία του εδάφους που καθιστούσε σαφές πως το χώμα είχε σκαφτεί και επανατοποθετηθεί άτσαλα…
Ωστόσο, η ίδια είχε τον χρόνο να διαφύγει με τη δικαιολογία πως θα πήγαινε να αγοράσει λίγο καφέ. Κατέληξε στο Λος Άντζελες, παρέα με έναν ηλικιωμένο συνταξιούχο που είχε γνωρίσει νωρίτερα. Σε πρώτο στάδιο είχε γλιτώσει τη σύλληψη.
Το πρώτο πτώμα ανακαλύφθηκε σχεδόν αμέσως. Επρόκειτο για την 78χρονη Λεόνα Κάρπεντερ η οποία εδώ και μήνες δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Την ημέρα εκείνη έξι ακόμα σοροί ξεθάφτηκαν από τα παρτέρια της «διαβολικής γιαγιάς» -όπως την αποκαλούσαν τα Μέσα της εποχής.
Μέχρι σήμερα, ο χαρακτηρισμός «Death House Landlady» φέρνει αμέσως στο μυαλό των Αμερικανών το δικό της πρόσωπο.
Οι ηλικιωμένοι που έπεσαν στα δίχτυα της, θανατώθηκαν με βάναυσο τρόπο και αφού τυλίχτηκαν σε διάφορα πλαστικά και υφάσματα, τοποθετήθηκαν στους λάκκους που είχαν ανοίξει πρώην κατάδικοι οι οποίοι εξελίχθηκαν σε συνεργούς της. Και οι ίδιοι κατέληξαν νεκροί.
Επίσημα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα εννέα θυμάτων. Πρόκειται για τους:
- Ρουθ Μονρό, 61 ετών
- Έβερσον Γκίλμαουθ, 77 ετών
- Αλβάρο Μοντόγια, 54 ετών
- Ντόροθι Μίλερ, 64 ετών
- Μπέντζαμιν Φινκ, 55 ετών
- Μπέτυ Πάλμερ, 78 ετών
- Λεόνα Κάρπεντερ, 78 ετών
- Τζέιμς Γκαλόπ, 62 ετών
- Βέρα Φέι Μάρτιν, 64 ετών
Το ακόμα πιο μακάβριο είναι ότι όσες σοροί δεν χωρούσαν στους λάκκους, διαμελίζονταν. Οι ιατροδικαστές κλήθηκαν να αναγνωρίσου μεταξύ άλλων και πτώματα χωρίς άκρα ή κεφάλια.
Μόλις τα στοιχεία της Πουέντε δόθηκαν στην δημοσιότητα ήταν ο συνταξιούχος «φίλος» της που την κατέδωσε. Η διαβολική γιαγιά επιτέλους συνελήφθη.
Πώς δολοφονούσε τα θύματά της
Το πρώτο της θύμα ελέγετο πως ήταν η 61 ετών φίλη και συνεργάτιδά της Ρουθ Μονρό ,η οποία το 1982 ξεκίνησε να ζει μαζί της. Λίγο αργότερα πέθανε από υπερβολική δόση κωδεΐνης και ακεταμινοφαίνης. Η υπόθεσή της έκλεισε με την ένδειξη «αυτοκτονία», με την Πουέντε να την παρουσιάζει ως καταθλιπτική που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον χαμό του συζύγου της.
Συνολικά, η σατανική ηλικιωμένη κατηγορήθηκε για εννέα δολοφονίες, αλλά καταδικάστηκε μόνο για τρεις. Μεταξύ 1982 – 1989 ενδέχεται να σκότωσε έως και 15 ανθρώπους ηλικίας από 54 έως 78 ετών.
Όλοι δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο: Δηλητηριάστηκαν και δέχτηκαν τη χαριστική βολή από την ίδια, με ένα μαξιλάρι στο πρόσωπό τους να τους να «γράφει» το θλιβερό φινάλε.
Η ίδια, τάιζε τους ενοίκους του «σπιτιού του θανάτου» με τα περίφημα κεκάκια της, στα οποία έριχνε τεράστιες ποσότητες υπνωτικών χαπιών. Σκοπός της ήταν να σκοτώσει τα θύματά της αργά και βασανιστικά και να εξαφανίσει τα πτώματά τους προκειμένου να συνεχίσει η ίδια να εισπράττει συντάξεις και επιδόματα.
Η Πούντε είχε φτάσει στο σημείο να εισπράττει παράνομα 5.000 δολάρια τον μήνα μοιράζοντας… πλαστές υπογραφές.
Η κοινωνική λειτουργός που πάλεψε πολύ για να την ξεσκεπάσει, παραδέχτηκε πως λίγο έλειψε να καταλήξει κι αυτή θαμμένη σε κάποιον από τους κήπους της. Η Πούντε την είχε καλέσει στο σπίτι της «για να μιλήσουν», εκείνη όμως –για καλή της τύχη- δεν πήγε ποτέ.
Στα 60 της χρόνια, η Δωροθέα Πουέντε βρισκόταν στη φυλακή. Η δίκη της ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1992 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά. Οι δικαστές αδυνατούσαν να πιστέψου πως η φαινομενικά καλοσυνάτη γυναίκα που είχαν μπροστά τους είχε διαπράξει τα ειδεχθή εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν.
Η ίδια δεν έπαψε στιγμή να δηλώνει αθώα, υποστηρίζοντας πως όλοι οι ένοικοι του οικοτροφείου της πέθαναν από φυσικά αίτια. Στο ερώτημα πώς βρέθηκαν θαμμένοι στους κήπους του σπιτιού που νοίκιαζε, δεν απάντησε ποτέ.
Η ποινή της; Δις ισόβια.
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του δικαστηρίου, τα δύσκολα χρόνια του παρελθόντος, με την κακοποίηση που δέχτηκε από τους γονείς της, την απώλεια αυτών πριν εκείνη κλείσει τα 10 της χρόνια, την είσοδό της σε ορφανοτροφείο, τα χρόνια της πορνείας, τους τέσσερις αποτυχημένους της γάμους, όσα άσχημα βίωσε στα χέρια των βίαιων συζύγων της και τα παιδιά που γέννησε και αποχωρίστηκε (δύο κορίτσια δόθηκαν για υιοθεσία, ένα σε συγγενείς της για να το μεγαλώσουν, ενώ οι δίδυμες κόρες της αυτοκτόνησαν μόλις ενηλικιώθηκαν με λίγους μήνες διαφορά η μία από την άλλη) δεν μοιάζουν να τη βοήθησαν.
Τα εγκλήματά της ήταν φρικτά για να της αναγνωριστεί οποιοδήποτε ελαφρυντικό.
Πέθανε το 2011, στα 82 της χρόνια, στο σωφρονιστικό ίδρυμα «Central California Women’s Facility». Δεν θάφτηκε, αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες της παραδόθηκαν σε κάποιο από τα εγγόνια της που παραδέχτηκε πως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχουν βρεθεί πολλοί υποψήφιοι αγοραστές για… την τέφρα της.
Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.
Θα ζούσες στο σπίτι της Δωροθέας Πουέντε;
Το σπίτι εκείνο που αποτέλεσε τον τόπο βασανιστηρίων και εντέλει της δολοφονίας τόσων ανθρώπων, σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας.
Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για το περίφημο «Dorthea Puente House» μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα εξαιρετικά μακάβριο εύρημα: Το σπίτι αυτό όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, μα δέχεται και πλήθος περίεργων επισκεπτών που θέλουν να δουν από κοντά τον τόπο βασανιστηρίων και θανάτου των θυμάτων της διάσημης serial killer Δωροθέας Πουέντε.
Η κατοικία αγοράστηκε παρά την κακή της φήμη το 2010 έναντι 226.000 δολαρίων από το ζευγάρι Τομ και Μπάρμπαρα Χολμς, οι οποίοι ζουν εκεί διοργανώνοντας παράλληλα tours για χάρη όσων επιθυμούν να πάρουν μια γεύση… θανάτου, έστω και 30 χρόνια μετά την απομάκρυνση των πτωμάτων από τους κήπους.
Αν και το ζευγάρι υποστηρίζει πως κανένα «κακό πνεύμα» δεν τους έχει επισκεφτεί, παραδέχεται πως οι πίσω σκάλες εξακολουθούν να έχουν παράξενα vibes… Ήταν το μέρος στο οποίο η Πουέντε έσυρε τα θύματά της πριν τα θάψει στους κήπους.
Αυτό που πραγματικά προκαλεί δέος είναι η επιγραφή στο εξωτερικό του σπιτιού στην οποία διαβάζουμε χαρακτηριστικά:
«Ήταν αυτή η απαίσια, απαίσια γυναίκα που το έκανε. Μην κατηγορείτε εμένα».
-Το Σπίτι».
Γράφει η Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου|menshouse.gr