Πάνω από 37.000 καταναλωτές αποχώρησαν από τη ΔΕΗ και υπέγραψαν συμβόλαια παροχής ενέργειας με ιδιώτες παρόχους τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα εφαρμογής των αυξήσεων στα τιμολόγια που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στο διάστημα αυτό η δημόσια επιχείρηση μείωσε το μερίδιο της στην αγορά στο 71,77% έναντι 74,18% που είχε τον Αύγουστο με βάση τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Οι αποχωρήσεις φαίνεται ότι πολλαπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο και αφορούν κυρίως καταναλωτές μέσης τάσης (ξενοδοχεία, μικρές βιομηχανίας κ.λπ.) όπου τα τιμολόγια ανέβηκαν κατά 20%.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι αποχωρήσεις αφορούν περίπου 37.000 καταναλωτές στην πλειονότητά τους καλοπληρωτές που έκαναν χρήση του πριμ συνέπειας, το οποίο θεσπίστηκε το 2017, και θεωρούνται τα «ασημικά» του πελατολόγια της.
Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών το πριμ είχε οριστεί στο 15% και το προτιμούσε περίπου 65% των οικιακών καταναλωτών, αλλά μειώθηκε στο 10% από την 1η Απριλίου και περιορίστηκε στο 5% από την 1η Σεπτεμβρίου.
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις Χατζηδάκης στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ αφορούν μόνο όσους χρησιμοποιούν το νυχτερινό τιμολόγιο και έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση πάνω από 1600 KWh όπως άλλωστε είναι γνωστό με πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 30 χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν συσσωρευτές και αποθηκεύουν ενέργεια το βράδυ για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε 24ωρη βάση με νυχτερινή χρέωση που είναι χαμηλότερη.
Ως το 2018 το νυχτερινό τιμολόγιο δεν επιβαρυνόταν με Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), όπως ισχύει για την ημερήσια χρέωση.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, παραμένει ως έχει το νυχτερινό τιμολόγιο για τις χαμηλές καταναλώσεις, αλλά μειώνεται 65% για τετραμηναίεες καταναλώσεις 1600 – 2.000 KWh το τετράμηνο.