Το «προηγμένο» σύστημα κλιματισμού που επινόησαν οι ταξιτζήδες στο Αφγανιστάν για τα αυτοκίνητά τους – Οικονομικό και δροσίζει

Στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς και τα οικονομικά των ταξιτζήδων να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, οδηγοί ταξί βρήκαν έναν ευρηματικό και οικονομικό τρόπο να κρατούν τα οχήματά τους δροσερά, για τους ίδιους και τους πελάτες τους.

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να νικούν τη ζέστη

Στην πόλη όπου ο καύσωνας δεν αστειεύεται, αρκετοί οδηγοί αποφάσισαν να δέσουν στις οροφές των ταξί τους φορητές μονάδες κλιματισμού. Αυτές οι μονάδες μεταφέρουν ψυχρό αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, μέσα από ένα φαρδύ σπιράλ σωλήνα, ο οποίος φτάνει στο παράθυρο του συνοδηγού.

Το σύστημα μπορεί να φαίνεται πρόχειρο, αλλά κάνει τη δουλειά του. Οδηγοί εξηγούν πως η δροσιά που προσφέρει είναι αισθητή σε όλο το εσωτερικό του οχήματος, σε αντίθεση με τα συμβατικά κλιματιστικά που δροσίζουν κυρίως το μπροστινό μέρος.

Οικονομικό και προσβάσιμο για όλους

Ένας 32χρονος οδηγός αφιέρωσε μόλις 3.000 αφγανικά – περίπου 43 δολάρια – για να εγκαταστήσει το πρωτότυπο σύστημα ψύξης στο όχημά του. Όπως εξηγεί, το σύστημα συνδέεται στην μπαταρία του αυτοκινήτου και απαιτεί μόνο τακτική αναπλήρωση με νερό για να λειτουργήσει.

«Τα συστήματα κλιματισμού αυτών των αυτοκινήτων δεν λειτουργούσαν και οι επισκευές ήταν πολύ ακριβές. Έτσι πήγα σε έναν τεχνικό και έφτιαξα ένα ψυγείο κατά παραγγελία» λέει ο οδηγός Γκιουλ Μοχάμεντ.

Λειτουργεί καλύτερα από τα εργοστασιακά κλιματιστικά

Ο Αμπνούλ Μπάρι, ένας άλλος ταξιτζής που ακολούθησε την ίδια τακτική, δηλώνει ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα. Μιλώντας στο AFP, ανέφερε:

«Αυτό λειτουργεί καλύτερα από το κλιματιστικό. Τα κλιματιστικά ψύχουν μόνο το μπροστινό μέρος. Αυτό το ψυγείο διαχέει τον αέρα σε όλο το αυτοκίνητο».

[https://twitter.com/AFP/status/1943289239229079816](https://twitter.com/AFP/status/1943289239229079816)

Το μόνο μειονέκτημα, όπως ο ίδιος παραδέχεται, είναι ότι πρέπει να γεμίζει τη μονάδα με νερό δύο φορές την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να τον ενοχλεί. Αντίθετα, δηλώνει με περηφάνια:

«Αλλά λειτουργεί καλά».

Exit mobile version