Το πείραμα της Ελλάδας: Ποιες ομάδες πολιτών θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό
Όλα δείχνουν ότι ο οβέλιας θα… περιστραφεί κανονικά φέτος. Αν υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία φέτος στη χώρα μας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό είναι ότι το Πάσχα πέφτει πιο αργά από ποτέ, συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου.
Δεν θα ήταν καθόλου… βολικό για την κυβέρνηση και την επιτροπή λοιμοξιολόγων να υπήρχε και αυτή η σκοτούρα νωρίς μέσα στον Απρίλη, με τον αριθμό κρουσμάτων στις μεγαλύτερες τιμές από την αρχή της πανδημίας και το ΕΣΥ να δέχεται ασφυκτική πίεση.
Πόσο καλύτερα θα είναι βέβαια τα πράγματα σε δύο εβδομάδες από τώρα;
Οι επιστήμονες αναμένουν μέρα με την ημέρα να εισέλθει η πανδημία σε τροχιά ύφεσης, χάρη και στη συμβολή του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. «Είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά-σιγά και στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που μέσω μοντέλων μελετάει στενότερα από τον καθένα την πορεία της πανδημίας και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ήταν καλύτερα να θυσιαστεί το Πάσχα στο χωριό, προκειμένου να μην γκρεμίσουμε ό,τι θα έχουμε χτίσει έως τότε και να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι.
Η άποψη του πάντως, δεν φαίνεται να βρίσκει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, σύμφωνο το κυβερνητικό επιτελείο. Η πρόθεση είναι να αφεθούν φέτος να ταξιδέψουν οι πολίτες στους τόπους καταγωγής τους, με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό που εξετάζεται είναι οι συνθήκες μέσω των οποίων θα συμβεί αυτό, ήτοι τα κριτήρια για το δικαίωμα στο ταξίδι.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ήδη, το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναδειχθεί και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος των self tests. Που σημαίνει ότι η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα αποτελεί «διαβατήριο» εξόδου από τα αστικά κέντρα στους σταθμούς των διοδίων. Υπάρχουν ωστόσο και δύο κατηγορίες ανθρώπων που θα μπορούν – κατά τα φαινόμενα – να ταξιδέψουν, χωρίς να έχουν κάνει το self test. Με το σχετικό πιστοποιητικό οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, καθώς και για όσους έχουν ήδη νοσήσει (και αναρρώσει) με covid-19.
Όλα αυτά βέβαια παραμένουν για την ώρα σχέδια επί χάρτου και θα δρομολογηθούν μόνο στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες. Κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών προσανατολίζονται να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή – ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα – για τη λήψη των όποιων αποφάσεων. Για την ώρα οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται τα συνεπακόλουθα μιας ενδεχόμενης χαλάρωσης των μέτρων ενόψει Πάσχα, λόγω της αίσθησης «ελευθερίας» που θα πυροδοτήσει μια τέτοια κυβερνητική απόφαση.
Ένα από αυτά – το πιο απευκταίο παράγωγο – είναι η ανταλλαγή ασπασμών το βράδυ της Ανάστασης, εικόνα που δεν θέλουν ούτε να… σκέφτονται οι επιστήμονες. Χωρίς βέβαια να υποτιμώνται οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα «αλκοολούχα» γλέντια που στήνονται με χαρακτηριστική ευκολία στην Ελλάδα γύρω από τον οβελία.