Το λεξικό του MasterChef: Όλες οι άγνωστες λέξεις και τι σημαίνουν
Μερικά από τα υλικά και τις τεχνικές που δεν μάθαμε από το MasterChef. Τι είναι το παστινάκι, το γκουαντσιάλε και η τρούφα; Τι σημαίνει μπλανσάρισμα, αροζέ και σεβίτσε;
Συνταγές, γεύσεις και μυρωδιές συνθέτουν το σύμπαν του MasterChef, που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τηλεοπτικό διαγωνισμό του Star, με τους παίκτες να βάζουν κάθε χρονιά τα δυνατά τους για να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο.
Σε αρκετά από τα επεισόδια του MasterChef ακούμε λέξεις, οι οποίες είναι άγνωστες σε όσους δεν δραστηριοποιούνται σε κουζίνες και στον γαστρονομικό τομέα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται viral στα social media.
Μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούν στο παιχνίδι, δεν είναι οικεία στους τηλεθεατές, αφού σπάνια θα τα μαγειρέψει ο μέσος Έλληνας στην κουζίνα του. Το ίδιο ισχύει και για τις τεχνικές που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη μαγειρική.
Πρόσφατο παράδειγμα το περιβόητο κολοκάσι του Παύλου, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο twitter.
Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα υλικά και τις τεχνικές που δεν γνωρίζουμε και μάθαμε από το MasterChef.
Τα “άγνωστα” υλικά του MasterChef
Εσαλότ: Το σαλότ είναι ένας τύπος κρεμμυδιού, με πιο γλυκιά γεύση από τα άλλα. Το συναντάμε σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας.
Παστινάκι: Λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο και το μαϊντανό.
Χτένια: Το χτένι είναι θαλάσσιος οργανισμός που υπάγεται στα Δίθυρα Μαλάκια. Τα χτένια θεωρούνται κοσμοπολίτικα μαλάκια και γαστρονομικά θεωρούνται vip στην κατηγορία τους.
Εστραγκόν: Μαγειρικό βότανο με έντονο άρωμα που προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη.
Κολοκάσι: Το κολοκάσι είναι ένα ποώδες φυτό που καλλιεργείται σε Κύπρο και Ικαρία. Οι ρίζες του είναι βρώσιμες και μοιάζουν με πατάτα.
Κολούμπρα: Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό που μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά έχει μεγαλύτερη κεφαλή. Στα κυπριακά η κουλούμπρα είναι το γογγύλι.
Ντούριαν: Εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερο σχήμα που παράγεται στην Ταϊλάνδη, μοιάζει με αγκαθωτή μπάλα και μυρίζει άσχημα.
Σαφράν: Μπαχαρικό με θεραπευτικές ιδιότητες, σαν τον Κρόκο Κοζάνης.
Τρούφα: Είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων.
Γκουαντσιάλε: Το γκουαντσιάλε είναι το “μπέικον” που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού. Χαρακτηριστικό του, το εξαιρετικής ποιότητας λίπος που κρυσταλλώνει, λιώνει και δίνει εκπληκτική νοστιμιά.
Οι τεχνικές και τα είδη που δεν ξέρουμε
Σεβίτσε: Κομμάτια ωμού ψαριού, μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου.
Φλαμπέ: Ανάβουμε φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.
Κλαριφιέ: κάνω διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.
Κονσομέ: διαυγής σούπα.
Κουλί: πολύ πυκνή σάλτσα ή υδαρής πουρές.
Κροκάν: τα τραγανά παρασκευάσματα.
Ντεγκλασέ: ρίχνω κρασί ή ζωμό στην καραμελωμένη σάλτσα για να την αραιώσω και να τη πάρω όλη από την κατσαρόλα.
Μπλανσάρισμα: 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από ντομάτες ή φρούτα. Ειδικά τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό, τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.
Μπλανσίρ: βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα, ενώ γίνονται και πιο μαλακά.
Αροζέ: Το ράντισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Κονφί: Όρος που αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και συντήρησης μιας πρώτης ύλης, ωμής ή μαγειρεμένης, με τη βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης.
Γκανάς: Βελούδινη και σοκολατένια κρέμα σοκολάτας.
Μπαλοτίνα: Τεχνική κατά την οποία τυλίγουμε φιλεταρισμένο κρέας ή ψάρι σε μεμβράνη και τοβράζουμε για 20-25 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό.
Αραντσίνι: Παναρισμένες κροκέτες, μοιάζουν με κεφτέδες.
Bonus
Σινουά: Κωνικό σουρωτήρι ειδικό για σούπες, σάλτσες, ζωμούς.