Το κουβέρ έχει καταργηθεί. Γιατί συνεχίζουν να το χρεώνουν σε εστιατόρια & ταβέρνες;

ταβέρνα-θάλασσα-καλοκαίρι-kalokairi-taverna-taberna

Ελεύθερη αγορά έχουμε: 10 ευρώ η χωριάτικη, 6 ευρώ μια μερίδα πατάτες…Όλα επιτρέπονται. Αλλά το κουβέρ;

Πληρώνουμε ενώ δεν θα έπρεπε: Το κόλπο – ντροπή με το κουβέρ που κάνουν πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα.

Ένα από τα πιο γνωστά τεχνάσματα στα καταστήματα εστίασης αφορά το κουβέρ και το νερό.

Μάλιστα, για την κατάσταση τοποθετήθηκε και η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που συνέστησε στους καταναλωτές να ελέγχουν τους λογαριασμούς ενώ σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχει χρεωθεί κάποιο περίεργο κουβέρ, να αρνούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, όπως λέει η Ένωση, πολλοί εστιάτορες οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτή την τακτική, επειδή το κουβέρ έχει καταργηθεί, χρεώνουν ως κουβέρ το ψωμί είτε μόνο του, είτε με κάποιο συνοδευτικό ή ακόμα και το νερό.

Σύμφωνα όμως με τη 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).

Σύμφωνα, με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους.

Αυτό σημαίνει πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη εάν θα παραγγείλει τα παραπάνω, όπως και όλα τα υπόλοιπα αναγραφόμενα στον κατάλογο είδη.

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας. Οι Καταναλωτές , πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή «μεταλλαγμένο» κουβέρ.

Μάλιστα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης παραθέτει και το εξής παράδειγμα για να γίνει περισσότερο κατανοητή η συγκεκριμένη περίπτωση αισχροκέρδειας.

Τετραμελής οικογένεια, με το που θα καθίσει στο τραπέζι αυτόματα έχει χρεωθεί 10 ευρώ ( για ψωμί 2Χ4= 8 συν 2, νερό, ίσον 10 ευρώ).

Η ένωση τονίζει επιπλέον ότι έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες για ακριβές τιμές όπως μια σαλάτα χωριάτικη 8 με 10 ευρώ.

Τέλος, σημειώνει πως οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, εφόσον υπάρχει ελεύθερη αγορά, πάντα όμως πρέπει να είναι βάσει τιμοκαταλόγου.

Δεν παραλείπει επίσης, θέλοντας να προστατέψει το τουριστικό της προϊόν, να προτρέψει τους καταστηματάρχες εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, να προσέχουν τους καταναλωτές και να τηρούν την κείμενη νομοθεσία.

Exit mobile version