Η στρατιωτική συμφωνία Κατάρ – Τουρκίας ενεργοποιείται για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα γαλλικά μαχητικά Rafale, που προσφάτως απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.
Το Κατάρ στέλνει 12 Rafale σε τουρκικά αεροδρόμια με στόχο την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.
Πρόκειται για την πιο σημαντική πτυχή της συμφωνίας των δύο χωρών. Προβλέπει τη μεταστάθμευση για την επόμενη 5ετία 12 Rafale σε τουρκικά αεροδρόμια με στόχο την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στην αντιμετώπιση του κορυφαίου γαλλικού μαχητικού.
Η δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως της επικύρωσης της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί μία σοβαρή εξέλιξη. Προβλέπει δε, αεροπορική συνδρομή σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.
Μαζί με τα Rafale ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι στέλνει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και 9 Mirage 2000-5EDA/DDA καθώς και στόλο αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων με τον συνολικό αριθμό των καταριανών αεροσκαφών, που θα επιχειρούν τα προσεχή χρόνια από την Τουρκία να φτάνει τα 36.
Ερώτημα είναι αν θα υπάρξει παρέμβαση της Γαλλίας στην υλοποίηση της συμφωνίας. Μάλιστα, υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς το 2017 η πρόταση της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει Πακιστανούς πιλότους στην εκπαίδευση Τούρκων χειριστών F-16 σκόνταψε στο ηχηρό «όχι» της Ουάσινγκτον.
Το πλαίσιο ανάπτυξης στρατιωτικών αεροσκαφών και προσωπικού του Κατάρ στην Τουρκία υπογράφηκε μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών το Μάρτιο του 2021 στην Ντόχα και εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση τον περασμένο Απρίλιο.
Εκτός της συνεκπαίδευσης των καταριανών Rafale με τα τουρκικά F-16, προβλέπεται η παρουσία Τούρκων πιλότων στο κόκπιτ των Rafale.
Είναι η πρώτη φορά που 2 τύποι γαλλικών αεροσκαφών, που προσδίδουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας και περιέρχονται στα χέρια των Τούρκων μέσω Κατάρ. Άλλωστε και τα Μιράζ, όπως και τα Rafale αγοράστηκαν από την Ελλάδα με το σκεπτικό ότι πρόκειται για τύπους αεροσκαφών που δεν γνωρίζει η Τουρκία.