Η Eurovision 2025 ολοκληρώθηκε με δυνατές ερμηνείες και μεγάλες συγκινήσεις, και η Ελλάδα πανηγύρισε μια αξιοπρεπέστατη 6η θέση με την Κλαυδία και το «Αστερομάτα». Όμως πολλοί αναρωτιούνται: τι κερδίζει τελικά αυτός που βγαίνει πρώτος στον διαγωνισμό;
Η Κλαυδία εντυπωσίασε στη σκηνή της Γενεύης
Παρά τα αρχικά προγνωστικά που την ήθελαν outsider, η Κλαυδία κατάφερε να ξεχωρίσει με την ενέργεια και τη φωνητική της δύναμη. Το κοινό τη στήριξε έντονα, και η παρουσία της στη σκηνή έδειξε πως μια ερμηνεύτρια με προσωπικότητα και σκηνική παρουσία μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.
Ο μεγάλος νικητής και η επιστροφή στην ερώτηση
Ο JJ από την Αυστρία κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό με 436 βαθμούς από κοινό και επιτροπές, φέρνοντας τη Eurovision του 2026 πίσω στη χώρα του. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτή η νίκη σε πρακτικό επίπεδο; Υπάρχει κάποιο χρηματικό έπαθλο ή όχι;
Δεν υπάρχει χρηματικό βραβείο!
Όσο θεαματικός και φαντασμαγορικός κι αν είναι ο θεσμός, ο νικητής της Eurovision δεν λαμβάνει κανενός είδους χρηματική ανταμοιβή. Ο λόγος είναι απλός: η διοργάνωση έχει καθαρά πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο στόχος είναι να προβάλλονται οι διαφορετικές μουσικές ταυτότητες των χωρών που συμμετέχουν, και όχι να μοιράζονται μεγάλα ποσά στους νικητές.
Η όλη διοργάνωση καλύπτεται οικονομικά κυρίως από χορηγίες και εταιρείες που έχουν επίσημο ρόλο ως σπόνσορες. Δεν προβλέπεται κάποιο ταμείο με μετρητά για τον πρώτο, ούτε έπαθλα δεύτερης κατηγορίας.
Το τρόπαιο του νικητή
Αντί για χρήματα, ο νικητής παίρνει στα χέρια του ένα εμβληματικό, χειροποίητο τρόπαιο σε σχήμα μικροφώνου, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από κρύσταλλο. Δημιουργείται κάθε χρόνο από τον σουηδικό οίκο Kosta Boda και επιμελούνται καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Kjell Engman και Bertil Vallien.
Το κάθε τρόπαιο είναι μοναδικό και έχει ιδιαίτερες τεχνικές κατασκευής, όπως αμμοβολή και ειδική χρώση. Συχνά δημιουργείται και ένα δεύτερο αντίγραφο για την περίπτωση που το αρχικό σπάσει – κάτι που, όπως έχει δείξει η ιστορία του διαγωνισμού, συμβαίνει που και που λόγω της έντασης της στιγμής.
Το τρόπαιο ως …αναμνηστικό
Για τους θαυμαστές, υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς ρέπλικας του τροπαίου μέσω του επίσημου καταστήματος της Eurovision. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 290 ευρώ – μια όχι αμελητέα τιμή για όποιον θέλει να κρατάει στο σπίτι του ένα κομμάτι από τον «μύθο».
Η αλήθεια πίσω από τη νίκη
Αν και το έπαθλο δεν συνοδεύεται από χρηματική ανταμοιβή, η νίκη στη Eurovision μπορεί να απογειώσει την καριέρα ενός καλλιτέχνη. Η διεθνής αναγνώριση, η προβολή, αλλά και οι νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται, συχνά λειτουργούν ως εφαλτήριο για μια μεγάλη καλλιτεχνική πορεία.
Ωστόσο, όσοι έχουν στο μυαλό τους βαλίτσες γεμάτες με ευρώ, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Όπως αποδεικνύει η ίδια η διοργάνωση, ο νικητής φεύγει με ένα όμορφο κρυστάλλινο μικρόφωνο, πολλή δόξα και αναμνήσεις από μια βραδιά που μένει χαραγμένη για πάντα – αλλά όχι μετρητά.