Την Πέμπτη πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Η τελική απόφαση από την ολομέλεια των λοιμωξιολόγων

maska-μάσκα

Ο κύβος ερρίφθη και η μέρα που θα βγάλουμε τις μάσκες δεν είναι μακριά. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, την Πέμπτη 24 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της επιτροπής εμπειρογνωμώνων με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για να μην φοράμε πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα αν θα είναι διπλά εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Για παράδειγμα, κάποιος που περπατά μόνος του στον δρόμο δεν θα χρειάζεται να φοράει μάσκα είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο newsit.gr ότι σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό η μάσκα θα είναι υποχρεωτική. Σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα μέσα μεταφοράς κ.α.

Τι θα γίνεται στους κλειστούς χώρους

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από επιδημιολογικής και εμβολιαστικής πλευράς θα μπορούσαμε να βγάλουμε από τώρα τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν θετικοί είναι δύσκολο από πλευράς Πολιτείας το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί και να επιτηρηθεί καθώς θα χρειάζεται ειδική μέριμνα έτσι ώστε να μπορούν για παράδειγμα να σκανάρονται τα barcode των πιστοποιητικών εμβολιασμού για να διαπιστώνεται η γνησιότητά τους. Όταν θα είναι έτοιμο αυτό το τεχνικό κομμάτι, το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Σαν απλή γρίπη από τις αρχές του ’22

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορωνοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως επεσήμανε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν. Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως το χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Exit mobile version