Το panic button χρησιμοποιείται εδώ και 3 χρόνια στην Ινδία και με το πάτημά του, ειδοποιείται η αστυνομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σήμερα (8/3) στην βία και τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξήγγειλε την εφαρμογή «panic button» με την οποία γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια.
«Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα σε όλο τον πλανήτη τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε πιλοτικά τον θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ταυτόχρονα εκπαιδεύει ανάλογα το προσωπικό της, σε συνεργασία με ειδικές μονάδες της Γαλλίας.
Σύντομα μάλιστα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας και με τη συνεργασία της VODAFONE, μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το “panic button” όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών ετών των ελληνικών γυναικείων οργανώσεων» είπε.
Τι είναι το panic button
Το panic button χρησιμοποιείται εδώ και 3 χρόνια στην Ινδία και με το πάτημά του, ειδοποιείται η αστυνομία. Η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτική την εγκατάσταση της συγκεκριμένης εφαρμογής σε όλα τα κινητά, ο οποία άρχισε να εφαρμόζεται από το 2019 καθώς.
Μάλιστα έχει ξεκινήσει σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες που διατίθενται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.
Πώς λειτουργεί
Στην Ινδία έπρεπε όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Το κουμπί πανικού (panic button) για κινητά επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν γρήγορη και διακριτική βοήθεια όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη.
Μόλις πατηθεί το κουμπί, ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές και ξεκινάει αμέσως η έρευνα ώστε οι διαχειριστές να μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία της έκτακτης ανάγκης και να βοηθήσουν τον χρήστη που πάτησε το κουμπί.