Τα Snus μπορεί να έχουν χαμηλότερο επίπεδο επιβλαβών χημικών ουσιών σε σύγκριση με τα τσιγάρα, η εθιστική φύση όμως της νικοτίνης παραμένει μια σημαντική ανησυχία.
Το Snus, ένα προϊόν που περιέχει νικοτίνη, έχει απασχολήσει τις αρχές στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά από ένα περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν μαθητές σε σχολείο της Αλικαρνασσού.
Το περιστατικό αυτό, το οποίο οδήγησε σε λιποθυμίες και προκάλεσε ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, έφερε στο φως τη χρήση του Snus μεταξύ των νέων, ιδίως των μαθητών.
Το Snus, μια μορφή μη καπνιζόμενου καπνού, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Αποτελείται από ένα σακουλάκι νικοτίνης που οι χρήστες τοποθετούν μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων τους, επιτρέποντας στον οργανισμό να απορροφήσει τη νικοτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι το Snus περιέχει χαμηλότερα επίπεδα νιτροζαμινών σε σύγκριση με τα τσιγάρα, γεγονός που ενδεχομένως το καθιστά λιγότερο επιβλαβές.
Αρχικά αναπτύχθηκε στη Σουηδία ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, το Snus βρήκε σημαντική δημοτικότητα στις σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1992. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες, το snus διατίθεται μέσω διαδικτύου, συχνά σε ελκυστικές συσκευασίες και σε ποικιλία γεύσεων όπως βανίλια, κεράσι και μέντα.
https://exchange.glomex.com/video/v-cxbe8kl0f6b5?integrationId=40599v1hlp6yap0n
Η νικοτίνη και ο εθισμός μέσω των στικ Snus
Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε το γεγονός ότι η νικοτίνη, το κύριο συστατικό του snus, προκαλεί εθισμό. Όπως όλα τα προϊόντα καπνού, επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό. Το Snus και άλλα προϊόντα καπνού χωρίς κάπνισμα περιέχουν νικοτίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές. Η ποσότητα νικοτίνης που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και η ταχύτητα με την οποία φτάνει στον εγκέφαλο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον εθισμό.
Η απορρόφηση της νικοτίνης είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών του προϊόντος και της συμπεριφοράς του καταναλωτή. Το σουηδικό Snus, για παράδειγμα, έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε νικοτίνη.
Η απορρόφηση της νικοτίνης από το Snus είναι πιο αργή σε σύγκριση με το κάπνισμα, καθώς περιλαμβάνει την εξαγωγή από το σακουλάκι και την απορρόφηση στα αιμοφόρα αγγεία του στοματικού βλεννογόνου. Αυτή η βραδύτερη απορρόφηση μπορεί να επηρεάσει την εθιστικότητα του προϊόντος σε σύγκριση με τα τσιγάρα.
Οι χρήστες του Snus, όπως και οι καπνιστές, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος λόγω του εθισμού στη νικοτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα στέρησης είναι παρόμοια και για τις δύο ομάδες, αν και η κατάθλιψη είναι λιγότερο συχνή στους χρήστες προϊόντων καπνού χωρίς κάπνισμα.
Το περιστατικό στο Ηράκλειο έριξε φως στη χρήση του Snus μεταξύ των νέων. Ενώ το Snus μπορεί να έχει χαμηλότερο επίπεδο επιβλαβών χημικών ουσιών σε σύγκριση με τα τσιγάρα, η εθιστική φύση της νικοτίνης παραμένει μια σημαντική ανησυχία. Υπογραμμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους αυτών των προϊόντων, ιδίως μεταξύ των νέων.