Φιλόσοφοι, επιστήμονες και θεολόγοι ανά τους αιώνες έχουν αναρωτηθεί σχετικά με το πιο διαχρονικό και δυσεπίλυτο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης: Τον θάνατο.
Μολονότι, από θρησκευτικής άποψης, η απάντηση στην ερώτηση αυτή φαίνεται ξεκάθαρη, το ενδεχόμενο μιας μεταθανάτιας ύπαρξης παραμένει άλυτο μυστήριο για τους περισσότερους επιστήμονες.
Ένα ακόμα ερώτημα που βασανίζει πολλούς, έχει να κάνει με τις τελευταίες μας στιγμές στον πλανήτη – και ιδίως τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα λίγο πριν τον θάνατο.
Προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιες είναι τελευταίες μας σκέψεις πριν πεθάνουμε, Αμερικανοί ερευνητές κατέγραψαν και μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα ενός 87χρονου ασθενή με επιληψία, 15 λεπτά μετά τον θάνατό του από έμφραγμα.
Τι σκεφτόμαστε πριν τον θάνατο
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Ageing Neuroscience», το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έδειξε ότι υπήρξε μια αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα που είναι γνωστά ως «Γάμμα», κάτι που υποστηρίζει μια θεωρία που πολλοί από εμάς έχουμε ξανακούσει.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ajmal Zemmar:
«Φαίνεται πως ίσως ο εγκέφαλος “παίζει” για μια τελευταία φορά τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε. Η ανάκληση των αναμνήσεων συμβαδίζει και με τις αναφορές των ανθρώπων που είχαν κάποια επιθανάτια εμπειρία».
Όπως τονίζει η μελέτη, τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και καθιστούν τον ορισμό του θανάτου αρκετά δύσκολο.
«Καθώς δυσκολευόμαστε να τοποθετήσουμε χρονικά τη στιγμή του θανάτου με ακρίβεια, αυτό γεννά επακόλουθα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το πότε θα ήταν κατάλληλο να γίνεται η συγκομιδή οργάνων, σύμφωνα με τις αρχές της βιοηθικής», προσθέτουν οι ερευνητές, οι οποίοι προσθέτουν ότι επακόλουθες μελέτες χρειάζονται για να απαντηθούν ικανοποιητικά αυτά τα ερωτήματα.
«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι το εξής: Εάν τα αγαπημένα σας πρόσωπα έχουν κλειστά τα μάτια λίγο πριν πεθάνουν, ο εγκέφαλός τους ίσως “ξαναπαίζει” μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους», κατέληξε ο δρ. Ajmal Zemmar.