Τι σημαίνει η «υποβοηθούμενη ευθανασία» και τι ισχύει στην Ελλάδα

Με μη υποβοηθούμενη ευθανασία αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του το βράδυ της Κυριακής ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος, ο οποίος είχε συγκλονίσει με την απόφασή του να κάνει ευθανασία σε κέντρο της Ζυρίχης επειδή έπασχε από καρκίνο τελικού σταδίου.

Στην Ζυρίχη μάλιστα θα έκανε «υποβοηθούμενη ευθανασία».

Τι σημαίνει «υποβοηθούμενη ευθανασία»:

Η ευθανασία είναι ένας διεθνής όρος, που προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «ευ» και «θάνατος». Δηλαδή ο ήρεμος και αξιοπρεπής θάνατος του ανθρώπου.

[ad id=”215657″]

Στη σημερινή εποχή η ευθανασία έχει την έννοια του ανώδυνου θανάτου, που στοχεύει να μην βασανίζονται οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους ή σε μια επώδυνη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας τους.

Ο γιατρός χορηγεί στον ασθενή τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμακευτικών ουσιών, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο, ενώ στην ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία το φαρμακευτικό κοκτέιλ συνταγογραφείται από γιατρό, αλλά τα λαμβάνει μόνο του το άτομο.

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία νομιμοποιούνται σταδιακά στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά ακόμη παραμένουν σπάνιες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA. Επί του παρόντος η ευθανασία ή η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες πράξεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Κολομβία και τον Καναδά. Επίσης νόμιμες θεωρούνται και στις ΗΠΑ, στις Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Μοντάνα, Βερμόντ και Καλιφόρνια. Και παρόλο που είναι ένα θέμα που διχάζει τις κοινωνίες, όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν τη νομιμοποίησή της, υπό προϋποθέσεις.

Τι έκανε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Βέλιος επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Ζυρίχη, όπως ανέφερε στο star.gr άνθρωπος από το στενό του περιβάλλον, αλλά να κάνει μόνος του «μη υποβοηθούμενη ευθανασία» στο σπίτι του στον Γέρακα και να λάβει εκεί το φαρμακευτικό κοκτέιλ.

Μάλιστα πριν από μια εβδομάδα είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου οι γιατροί του επιβεβαίωσαν την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και ότι θα πέθαινε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τι ισχύει στην Ελλάδα με την ευθανασία

Στην Ελλάδα ο νόμος είναι εξαιρετικά σαφής σε ό,τι αφορά το θέμα της ευθανασίας. Στο άρθρο 303 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι «όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο για αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια τιμωρείται με φυλάκιση». Αναγνωρίζεται δηλαδή η ύπαρξη ελαφρυντικού, το οποίο λαμβάνεται υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής.

«Στη χώρα μας οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί και οι οικογένειες φροντίζουν τους ασθενείς τους. Άλλωστε, δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές ομάδες πίεσης υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας. Αν κάτι αλλάξει στο νόμο, είναι ότι θα μπορούσε να γίνει διάκριση ανάμεσα σε δύο περιπτώσεις: σε εκείνες όπου εφαρμόζεται παράληψη παροχής βοήθειας για μακρότερη επιβίωση σε εκείνον που οδηγείται με βεβαιότητα στο θάνατο και δε θέλει την παράταση της ζωής του, και στις άλλες, όπου γίνεται ενεργός ευθανασία. Οι πρώτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται από νομικής πλευράς ελαφρύτερα.

Τα φλέγοντα ερωτήματα

Πολλοί είναι οι γιατροί που πιστεύουν ότι η μόνη περίπτωση στην οποία μπορεί κανείς να προβεί σε μια πράξη ευθανασίας είναι αυτή του επιβεβαιωμένου εγκεφαλικού θανάτου. Σήμερα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία ο εγκεφαλικός θάνατος διαπιστώνεται με βεβαιότητα, τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά», γράφει σε άρθρο του, ο Μιχαήλ Σέχας, Aγγειοχειρουργός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

star.gr

Exit mobile version