Ντε Γκρες: Το νέο επίθετο της τέως βασιλικής οικογένειας
Μετά από χρόνια χρήσης δανέζικων διαβατηρίων, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας προχωρούν στην επίσημη αναγνώριση ελληνικής ιθαγένειας και την υιοθέτηση του επιθέτου «Ντε Γκρες». Το όνομα αυτό, που σημαίνει «της Ελλάδας», δεν είναι καινούργιο για την οικογένεια, καθώς είχε ήδη επιλεγεί από τον εκλιπόντα Μιχαήλ το 2004.
Επίσημη αναγνώριση του επιθέτου
Ο Μιχαήλ ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας που είχε ελληνική ιθαγένεια μέχρι τον θάνατό του, γεγονός που αποτέλεσε πρότυπο για τους υπόλοιπους. Χθες, η διαδικασία έλαβε νέα ώθηση με την υπογραφή της σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο. Η πράξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εγγραφή των αιτούντων στο Μητρώο Πολιτών, εξασφαλίζοντας ελληνικά διαβατήρια και ταυτότητες.
Τα μέλη που αιτούνται
Το επίθετο «Ντε Γκρες» θα φέρουν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, Θεοδώρα και Αλεξία – καθώς και οι απόγονοι του Παύλου και της Αλεξίας. Με την αλλαγή αυτή, η οικογένεια απομακρύνεται από την ταύτιση με το όνομα «Γλίξμπουργκ», που θεωρείται γεωγραφική ονομασία παρά αληθινό επώνυμο.
Πολιτικές αντιδράσεις και εξηγήσεις της κυβέρνησης
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «κλείνει το μάτι» σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε πως πρόκειται για τυπική διαδικασία βάσει του νόμου 2215/1994.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι οι βασικές προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
1. Αναγνώριση του καθεστώτος που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα του 1974.
2. Παραίτηση από διεκδικήσεις που σχετίζονται με το παρελθόν.
3. Επιλογή επωνύμου και εγγραφή στο Μητρώο Πολιτών.
«Όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους»
Ο Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις. «Η Ελλάδα εγγυάται ίση μεταχείριση για όλους τους πολίτες», ανέφερε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για ειδική μεταχείριση.
Νομική βάση του «Ντε Γκρες»
Νομικοί όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Νάσος Μπαλέρμπας υποστηρίζουν πως το νέο επώνυμο δεν εγείρει νομικά ζητήματα. Το παράδειγμα του Μιχαήλ, που είχε χρησιμοποιήσει το «Ντε Γκρες» χωρίς νομικές διαμάχες, θεωρείται ενδεικτικό.
Η διαδικασία και το μέλλον της οικογένειας
Με την επίσημη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι αιτούντες θα αποκτήσουν τα νέα τους έγγραφα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία. Ο Παύλος, για παράδειγμα, θα ονομάζεται πλέον «Παύλος Ντε Γκρες», επισφραγίζοντας την ταυτότητα που επέλεξε η οικογένεια, με έμφαση στη σύνδεση με την Ελλάδα και στο πλαίσιο της Δημοκρατίας.