Τι να πω στο παιδί μου για τον Άγιο Βασίλη;

Ο Άγιος Βασίλης, αυτό το μυθικό πρόσωπο με τη λευκή γενιάδα και τα κόκκινα ρούχα, είναι ο πρωταγωνιστής των γιορτών στα όνειρα των παιδιών, που εκπληρώνει τις επιθυμίες τους και γι αυτό κάθε χρόνο τον περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα.

Μήπως, όμως, ο μύθος αυτός δεν ωφελεί τα παιδιά; Τι θα γίνει όμως μόλις μάθουν την αλήθεια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τα δώρα που φέρνει μαζί του ο Άγιος Βασίλης, η πίστη των παιδιών σ΄αυτόν τα βοηθάει στην ανάπτυξή τους, τα βοηθά να τονώνουν την πίστη τους, μαθαίνοντάς τους πως στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν αν πιστεύεις σε κάτι πολύ.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γονείς που αποφασίζουν να «στερήσουν» από το παιδί τους όλη αυτή την μαγική στιγμή, φοβούμενοι πως όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια θ΄απογοητευθούν.

Ο Φρόιντ θεωρεί πως αυτό το στάδιο της απογοήτευσης, ή η «εμπειρία της πραγματικότητας» όπως την ονόμασε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της ετήσιας ιεροτελεστίας του ερχομού του Άη Βασίλη, που από τη φύση της θα εξαφανιστεί όταν το παιδί θα μεγαλώσει.

Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να ονειρεύεται, να φαντασιώνεται, να σκέφτεται τα πιο απίθανα πράγματα πως μπορούν να συμβούν και ο Άγιος Βασίλης είναι μαγεία, γιορτή, μυστήριο και με την φανταστική του ύπαρξη διδάσκει την γενναιοδωρία, την πίστη και την αγάπη με τον πιο απλό και διασκεδαστικό τρόπο.

Πώς θα πω στο παιδί μου την αλήθεια

Το παιδί στην ηλικία μεταξύ 6-10 ετών, θα αρχίσει να έχει αμφιβολίες για την ύπαρξη του Άη Βασίλη και να κάνει ερωτήσεις στους γονείς του όπως «Μήπως μου παίρνετε εσείς τα δώρα;», «Μου είπαν τα παιδιά στο σχολείο πως δεν υπάρχει Άη Βασίλης, ποια είναι η αλήθεια;». Τότε οι γονείς θα πρέπει να απαντήσουν και να μην αφήσουν το παιδί τους να το σχολιάζουν στο σχολείο πως πιστεύει στην ύπαρξη ενός… ψεύτικου αγίου.

Όλα όμως εξαρτώνται από το πώς το παιδί μαθαίνει την αλήθεια. Το παιδί θα δεχθεί ομαλά, αυτή την απογοήτευση (που είναι μέρος της ανάπτυξής του), όταν έχει αποκτήσει μια συναισθηματική αυτονομία. Οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά του σε αυτό το πέρασμα από την ψευδαίσθηση στην πραγματικότητα.

Έτσι θα πρέπει να αξιολογήσετε το πώς νιώθει το παιδί, αν θέλει να πιστεύει για λίγο ακόμη ή όχι κι ανάλογα με την ηλικία του μπορείτε ν΄αποκαλύψετε την αλήθεια λέγοντάς του: «Εσύ θέλεις να πιστεύεις στον Άη Βασίλη;», ώστε να το αφήσετε ελεύθερο να αποφασίσει μόνο του. Αν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία και σας απαντήσει «ναι», θα του πείτε «κανείς δεν σου απαγορεύει τότε να πιστεύεις, όλοι είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε και να ονειρευόμαστε ό,τι θέλουμε».

Αν πια έχει μεγαλώσει και με τρόπο που δεν σηκώνει αντίρρηση σας πει «ξέρω την αλήθεια, πάντα την ήξερα, εσείς μου αγοράζετε τα δώρα», μπορείτε να του πείτε κάτι σαν «Δεν ήταν όμως ωραία;», αφήνοντάς το να αναλογιστεί με νοσταλγία τις όμορφες μέρες που πέρασαν αλλά ανήκουν πια στο παρελθόν.

Πόσα δώρα πρέπει να πάρει ο Άη Βασίλης;

Μπορεί να είναι υπέροχη η εικόνα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου που από κάτω έχει ένα βουνό από δώρα, όμως δεν θα πρέπει να πέσετε σ΄αυτή την… παγίδα. Γιατί κάτι ακόμη που μαθαίνει το παιδί από την «ύπαρξη» του Άη Βασίλη, είναι η επιβολή ορίων στις απαιτήσεις του παιδιού και πως το βασικότερο δώρο είναι το νοιάξιμο για τον άλλο και η αγάπη.

Ο ερχομός του Άη Βασίλη είναι μια ιεροτελεστία για τα παιδιά και δεν χρειάζεται οι γονείς ν΄ανησυχούν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα παιδιά την προσφορά τους, αφού νιώθουν ευγνωμοσύνη για τον Άγιο Βασίλη που τους έφερε τα δώρα κι όχι για τους γονείς που τελικώς τα έχουν πάρει.

Κι αυτό γιατί όταν έρθει η στιγμή της αποκάλυψης και μάθουν την πραγματικότητα η ευγνωμοσύνη των παιδιών θα επιστρέψει στους γονείς και θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού θα τους έχουν επιτρέψει να έχουν ονειρευτεί και να έχουν νιώσει τόσο υπέροχα και μαγικά συναισθήματα που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή.

Πηγή: Childrencare.gr

Exit mobile version