Τι λέει ο Κολυδάς για τον μετεωρίτη που πέρασε πάνω από τον Αττικό ουρανό (video)

μετεωρίτη

Το εντυπωσιακό φαινόμενο μιας βολίδας που φώτισε τον ουρανό της Αττικής και της Κορίνθου εξήγησε επιστημονικά ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς. Το φαινόμενο καταγράφηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (10.02.2025) από κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών, στο Μενίδι.

Η καταγραφή του φαινομένου

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά, αρκετοί πιλότοι ανέφεραν πως είδαν μια έντονη λάμψη στον ουρανό τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτή η λάμψη καταγράφηκε από την κάμερα του Βαγγέλη Ν. Μαρκουλή, η οποία είναι τοποθετημένη στον μετεωρολογικό σταθμό του meteoacharnes.gr.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, το φαινόμενο ήταν ορατό από την κεντρική Ελλάδα. Τα μετέωρα που πέφτουν τις πρώτες πρωινές ώρες κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθούν, σε αντίθεση με αυτά που εμφανίζονται νωρίτερα το βράδυ, τα οποία κινούνται πιο αργά.

Γιατί οι πρωινές ώρες επηρεάζουν την ταχύτητα των μετεώρων

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε πως τις πρώτες πρωινές ώρες, η ταχύτητα περιφοράς της Γης προστίθεται στην ταχύτητα των μετεώρων, γεγονός που τα κάνει πιο γρήγορα και δυσκολότερα να εντοπιστούν. Αντίθετα, τις πρώτες βραδινές ώρες, η ταχύτητα αυτή αφαιρείται, με αποτέλεσμα τα μετέωρα να φαίνονται πιο καθαρά και να κινούνται φαινομενικά πιο αργά.

Τι είναι μετέωρο, μετεωροειδές και μετεωρίτης

Ο μετεωρολόγος έδωσε επίσης έναν σαφή διαχωρισμό των σχετικών όρων:

Τι είναι οι βολίδες

Μια βολίδα, όπως αυτή που παρατηρήθηκε, είναι ένα ιδιαίτερα λαμπρό μετέωρο, η φωτεινότητα του οποίου μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και αυτή των πιο λαμπερών πλανητών. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η Αφροδίτη στη φωτεινότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7. Βολίδες ονομάζουμε τα μετέωρα με μέγεθος μικρότερο ή ίσο του -4,7.

Το φαινόμενο αυτό εντυπωσίασε όσους το παρακολούθησαν, ενώ χάρη στις καταγραφές, μπορούμε να το μελετήσουμε πιο αναλυτικά και να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική των μετεωρολογικών φαινομένων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Exit mobile version