Τι είναι η καφέ αράχνη από την οποία πέθανε ο 48χρονος στο Πύργο – Μπορεί να προκαλέσει από ταχυπαλμίες έως οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Η πρόσφατη είδηση για τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Ελλάδα από δάγκωμα αράχνης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Ο άτυχος 48χρονος, που έκανε διακοπές σε ένα χωριό στον Πύργο, ένιωσε ξαφνικό πόνο στον μηρό του και επισκέφθηκε έναν ορθοπεδικό γιατρό. Ο γιατρός, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, τον παρέπεμψε άμεσα στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και τελικά κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Αυγούστου 2024.

Η σπανιότητα και η σοβαρότητα του τσιμπήματος από καφέ αράχνη

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως το τσίμπημα μιας αράχνης που οδηγεί σε θάνατο είναι «πολύ σπάνιο». Ανέφερε ότι, αν και υπάρχουν πολλές χιλιάδες είδη αραχνών, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, η καφέ αράχνη ερημίτισσα θεωρείται η υπεύθυνη για το τραγικό περιστατικό στον Πύργο. Αυτή, μαζί με τη μαύρη χήρα, αποτελούν τις δύο κύριες κατηγορίες δηλητηριωδών αραχνών στη χώρα μας.

Συμπτώματα και κίνδυνοι από το τσίμπημα

Ο Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει άμεσα ότι τσιμπήθηκε, καθώς ο πόνος είναι «οξύς», κάτι που τον ωθεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άτομο δεν δίνει σημασία, και το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να περάσει στο αίμα και να προκαλέσει «διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα». Αν το δηλητήριο φτάσει στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει «ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς», ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν «αρρυθμίες», πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και «οξεία νεφρική ανεπάρκεια».

Οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι τα παιδιά και τα άτομα με μικρό σωματικό βάρος, καθώς είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν σοβαρά από το δηλητήριο. Ο Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι δεν υπάρχει αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης, προσθέτοντας πως σε κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής υπάρχουν μεμονωμένα αντίδοτα.

Ο Δ. Χατζηγεωργίου για τον θάνατο 48χρονου από τσίμπημα αράχνης: «Είναι σπάνιο περιστατικό στην ιατρική»






Η προσοχή ως κλειδί για την αποφυγή τσιμπήματος

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της προσοχής, δίνοντας τη συμβουλή: «δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας ή τα πόδια εκεί που δεν βλέπουμε πρώτα». Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε, όπως ξύλα ή πέτρες, πρέπει να εξετάζουμε τι υπάρχει από κάτω για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η καφέ αράχνη ερημίτισσα και τα χαρακτηριστικά της

Η καφέ αράχνη ερημίτισσα έχει μια χαρακτηριστική «σκούρα κηλίδα πάνω στο κεφάλι της», αλλά αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί από τις κοινές καφέ αράχνες. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι σας έχει τσιμπήσει μια καφέ αράχνη, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Exit mobile version