Τι έδειξε μελέτη για τα εμβόλια Covid, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά

δόση

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature αναλύει τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και τη σχέση του με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, βασισμένη σε στοιχεία από 46 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος της ήταν να συγκρίνει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων μετά τον εμβολιασμό σε σχέση με πριν ή χωρίς εμβολιασμό.

Πορεία της έρευνας

Η έρευνα, που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Μπρίστολ και του Εδιμβούργου με τη συνδρομή του Κέντρου Επιστήμης Δεδομένων του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, μελέτησε δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Τα αρχεία κάλυψαν το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022, την περίοδο δηλαδή του πρώτου μεγάλου εμβολιαστικού κύματος στη χώρα.

Συχνότητα καρδιαγγειακών συμβάντων μετά τον εμβολιασμό

Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης αρτηριακών θρομβώσεων, όπως καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώθηκε σημαντικά μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, με μείωση που φτάνει το 10% στις 13 έως 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Μετά τη δεύτερη δόση, η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών περιστατικών μειώθηκε περαιτέρω, κατά 27% για το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά 20% για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech.

Αναφορές σε σπάνια θρομβωτικά φαινόμενα

Αντίστοιχα, η συχνότητα των κοινών φλεβικών θρομβώσεων, όπως η πνευμονική εμβολή και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ακολούθησε παρόμοιο μοτίβο μείωσης. Ωστόσο, δεν προέκυψαν ενδείξεις για αύξηση των σπάνιων καρδιαγγειακών επιπλοκών, παρά τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενες έρευνες, ειδικά σχετικά με τα εμβόλια mRNA και τη μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα που έχουν συνδεθεί με αυτά.

«Μελετήσαμε τα εμβόλια COVID-19 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχεδόν 46 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία και διαπιστώσαμε χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης κοινών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, μετά από κάθε εμβολιασμό σε σχέση με πριν ή χωρίς εμβολιασμό», δήλωσε η Δρ. Samantha Ip από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και των ωφελειών

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν τους σπάνιους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Ο καθηγητής William Whiteley από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα προσφέρουν διαβεβαίωση σχετικά με την καρδιαγγειακή ασφάλεια τόσο της πρώτης όσο και των αναμνηστικών δόσεων.

Η αναγκαιότητα της συνεχούς παρακολούθησης

Η ερευνητική ομάδα επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη των εμβολίων COVID-19 σε επίπεδο πληθυσμού, καθώς και τη σημασία της αξιοποίησης μεγάλων δεδομένων για την έρευνα σε κρίσιμα θέματα δημόσιας υγείας. «Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου των εμβολίων στην προστασία από την COVID-19, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα οφέλη και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά», τόνισε η Δρ. Venexia Walker από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή των εμβολίων COVID-19 στη μείωση των καρδιαγγειακών περιστατικών, παρέχοντας επιστημονική υποστήριξη στην εφαρμογή τους ως προληπτικό μέσο δημόσιας υγείας.

Πηγή: giatros-in.gr

Exit mobile version