Αποχαιρετισμός στη Βέφα Αλεξιάδου – Η εμβληματική μαγείρισσα που αγαπήθηκε από όλους
Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας έκλεισε, καθώς η Βέφα Αλεξιάδου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου. Παρόλο που η απουσία των διάσημων φίλων της ήταν αισθητή, η οικογένεια, οι στενοί φίλοι και οι θαυμαστές της ήταν εκεί για να την αποχαιρετήσουν.
Η κηδεία της Βέφας στη Θεσσαλονίκη
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Παρόντες ήταν οι κοντινοί της άνθρωποι, οι οποίοι με συγκίνηση και θλίψη της είπαν το τελευταίο αντίο. Στη συνέχεια, η ταφή έγινε στα κοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η οικογένεια της εκλιπούσας ζήτησε, αντί για στεφάνια, να γίνουν δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού», συνεχίζοντας έτσι τη φιλανθρωπική παράδοση της Βέφας, που διακρινόταν για τη γενναιοδωρία και την αγάπη της προς τον συνάνθρωπο.
«Ήταν ένα κομμάτι από την καρδιά μου»
Η αγάπη και ο θαυμασμός για τη Βέφα ήταν εμφανείς στις δηλώσεις των φίλων της. Ο στενός της φίλος, Διονύσης, μίλησε με συγκίνηση για τη σχέση τους, λέγοντας:
«Γνώρισα τη Βέφα πριν από 40 χρόνια και από τότε γίναμε φίλοι. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πάντα πρόθυμη να συμβουλεύσει και να προσφέρει. Για εμένα, ήταν σαν δεύτερη μητέρα. Ήταν η εθνική μας μαγείρισσα, αλλά και μια προσωπικότητα που αγαπήθηκε σε όλη την Ευρώπη».
Η απογοήτευση για την απουσία επωνύμων
Παρά την επιρροή και την προσφορά της, η απουσία των διάσημων φίλων της από την κηδεία προκάλεσε εντύπωση και σχόλια. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας:
«Είναι κρίμα άνθρωποι που τη γνώρισαν και ευεργετήθηκαν από εκείνη να μην είναι εδώ. Ήταν μια γυναίκα που άνοιξε δρόμους για τους νέους και η μνήμη της αξίζει σεβασμό».
Η ζωή και το έργο της Βέφας Αλεξιάδου
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο το 1933. Με σπουδές στη Χημεία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την καριέρα της ως χημικός, όμως η αγάπη της για τη μαγειρική την οδήγησε να αφιερωθεί στην ελληνική γαστρονομία.
Το 1980 ξεκίνησε να γράφει βιβλία μαγειρικής, τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία, ενώ τη δεκαετία του 1990 έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσω των τηλεοπτικών της εκπομπών. Η συμβολή της στη διάδοση της ελληνικής κουζίνας ήταν καθοριστική, με συμμετοχές σε διεθνείς οργανισμούς και εκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ.
Προσωπικές απώλειες
Η ζωή της Βέφας σημαδεύτηκε από τραγωδίες, καθώς έχασε τον σύζυγό της, τις δύο κόρες της και την αδελφή της μέσα σε λίγα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες, παρέμεινε ενεργή και δημιουργική, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο έργο.
Η Βέφα Αλεξιάδου θα μείνει στη μνήμη όλων ως η γυναίκα που έφερε την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο και που με τη δύναμη και τη θετικότητα της ενέπνευσε γενιές ανθρώπων.