Θρήνος στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Βάσω Παπανδρέου

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου

Σε ηλικία 80 ετών, η πολιτικός που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, έφυγε από τη ζωή. Η παρουσία της στον πολιτικό στίβο και οι πολυετείς υπηρεσίες της σε σημαντικές υπουργικές θέσεις την καθιέρωσαν ως μια εξέχουσα προσωπικότητα της μεταπολιτευτικής περιόδου στην Ελλάδα. Αν και το επώνυμό της ήταν ταυτόσημο με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου, η σχέση τους ήταν μόνο ονομαστική, ωστόσο η ίδια κατάφερε να σφραγίσει το όνομά της στην ιστορία του κινήματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η ζωή και η πορεία της Βάσως Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1944 στα Βαλιμίτικα Αιγίου. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Επιπλέον, απέκτησε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία, ενώ είχε τη δυνατότητα να διδάξει στην Οξφόρδη.

Η Βάσω Παπανδρέου

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε δυναμικά, καθώς ανέλαβε σημαντικούς ρόλους από νωρίς. Μεταξύ 1981 και 1985, υπηρέτησε ως πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, ενώ αργότερα, κατείχε θέσεις υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού σε τομείς που αφορούσαν τη βιομηχανία, την ενέργεια και την τεχνολογία. Στην περίοδο 1989-1993, διετέλεσε Επίτροπος της ΕΟΚ, υπεύθυνη για τις κοινωνικές υποθέσεις, τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση και την ισότητα των φύλων.

Σημαντική παρουσία στην ΕΟΚ και στην ελληνική πολιτική σκηνή

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Επίτροπος της ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προώθηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της ήταν η προώθηση της ισότητας των φύλων, η υποστήριξη της μητρότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήταν επίσης η υπεύθυνη για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας και την καθιέρωση του Κοινωνικού Διαλόγου στην Ευρώπη.

Το έργο της δεν πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, αναφερόμενοι στη δυναμική παρουσία της, την χαρακτήρισαν «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία».

Οι μεταρρυθμίσεις και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες

Μια από τις πλέον εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Βάσως Παπανδρέου ήταν η εισαγωγή της ποσόστωσης φύλου στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2002, όπου καθιερώθηκε η συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε ορόσημο στην προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, ενισχύοντας τη θέση τους και ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής σκηνής.

Η Βάσω Παπανδρέου, μέσα από τις πολυετείς υπηρεσίες της, κατόρθωσε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της όχι μόνο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απώλειά της αφήνει ένα μεγάλο κενό, ενώ η συνεισφορά της θα παραμείνει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές πολιτικών.

Ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου, με εκπροσώπους των κομμάτων να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους.

Exit mobile version