Ερωτήματα εγείρονται γύρω από το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη χθες το βράδυ στην Καβάλα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το αεροσκάφος ξεκίνησε από την Ουκρανία και θα έφτανε στο Μπαγκλαντές, μέσω της Σερβίας, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο και για εμπλοκή της Ιορδανίας ως πιθανό προορισμό του αεροπλάνου.
Σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβε το το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ), από τη σερβική εταιρεία επ’ ωφελείας της οποίας γινόταν η μεταφορά των πυρομαχικών, το αεροσκάφος μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.
Ωστόσο, πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τη μεταφορά των πυρομαχικών, καθώς ορισμένα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το αν και κατά πόσο τα πυρομαχικά αυτά συνδέονται με τη μεταφορά όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Και εν τέλει, τι γίνεται με τα όπλα αυτά, κάτι που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το iEidiseis στο παρελθόν.
Φήμες για μεταπώληση των όπλων
Χθες, μάλιστα, το iEidiseis και συγκεκριμένα ο Σπύρος Σιδέρης, έγραφε ότι όλο και πιο έντονες γίνονται οι φωνές ανησυχίας στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ, σχετικά με την τύχη των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία για τον πόλεμο με την Ρωσία.
Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου για την διάθεση των όπλων που διατέθηκαν ως βοήθεια στο Κίεβο, οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν ότι τα όπλα δεν πηγαίνουν στο μέτωπο αλλά μεταπωλούνται εκτός της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές αρχές αποκαλούσαν τις εικασίες σχετικά με την υποτιθέμενη χειραγώγηση των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της μεταπώλησης όπλων στον έξω κόσμο, ψεύτικες και «ρωσικές αφηγήσεις». Μια προπαγάνδα της Μόσχας όπως έλεγαν, ώστε να υπάρξει διάρρηξη των σχέσεων του Κιέβου με τους δυτικούς συμμάχους του.
Στο πλαίσιο αυτό το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση προσωρινής ειδικής επιτροπής στην Verkhovna Rada [Βουλή], η οποία θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τον έλεγχο της χρήσης των όπλων που έχουν παραληφθεί από δυτικούς εταίρους.
Οι δεύτερες σκέψεις της Δύσης για τα όπλα προς την Ουκρανία
Πριν από περίπου ένα μήνα, μάλιστα και ένα μήνα μετά την υπογραφή του νόμου για χρηματοδότηση στην Ουκρανία από τον Τζο Μπάιντεν, Ουκρανοί πολιτικοί άρχισαν να ισχυρίζονται ότι οι στρατιωτικές προμήθειες είναι ανεπαρκείς, ιδίως στο πυροβολικό, όπου η Ρωσία έχει δεκαπλάσιο πλεονέκτημα.
Όλα έδειχναν τότει ότι υπήρχε μια ηθελημένη μείωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, των προμηθειών στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι, από τεχνικούς έως γεωπολιτικούς.
Η παράδοση χιλιάδων όπλων στην Ουκρανία θα σήμαινε στην ουσία τον αφοπλισμό ορισμένων ευρωπαϊκών στρατών. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνουν.
Οι ΗΠΑ κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των αποθεμάτων Stingers και Javelins και φοβούνται ότι το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει αυτά τα αποθέματα γρήγορα. Ο δυτικός Τύπος είναι γεμάτος από δημοσιεύσεις για το θέμα αυτό.
Όσον αφορά τα συστήματα HIMARS οι ΗΠΑ έχουν 417 από αυτά σε υπηρεσία από το 2016. Οι Αμερικανοί διαθέτουν περίπου διπλάσιες μονάδες από τις λιγότερο σύγχρονες M270 – 830. Οι άλλες χώρες διαθέτουν λιγότερους από τον αριθμό που ζήτησε το Κίεβο (300 εκτοξευτές).
Με άλλα λόγια, για να ικανοποιήσουν το ουκρανικό αίτημα, οι Αμερικανοί πρέπει να δώσουν στο Κίεβο το ένα τέταρτο των συστημάτων τους, πράγμα που, φυσικά, είναι προβληματικό.
Μια άλλη σκέψη είναι ότι η Δύση δεν είναι καθόλου σίγουρη αν θα είναι δυνατόν να νικήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία ακόμη και σε περίπτωση μαζικότερων προμηθειών από ό,τι τώρα.
Η υλικοτεχνική υποδομή της Ρωσίας στα σημερινά θέατρα πολέμου είναι σαφώς πιο βολική, η επισκευαστική βάση είναι πιο κοντά και ο στρατός χρησιμοποιεί γνωστά όπλα, τα οποία είναι πολλά.
Επίσης μπορεί να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όπλων και το πού πηγαίνουν. Τέτοια ερωτήματα εγείρονται ήδη στον δυτικό Τύπο και ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο για την τύχη των προμηθειών μετά τη διέλευση των ουκρανικών συνόρων.
Αυτό μπορεί επίσης να εγείρει αμφιβολίες ως προς το πόσα όπλα χρειάζονται πραγματικά και κατά πόσον τα αιτήματα του Κιέβου είναι δικαιολογημένα.
Στη μαύρη αγορά όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία
Την ίδια περίοδο, πριν από περίπου ένα μήνα δηλαδή, το iEidiseis είχε αρχίσει ήδη να γράφει τα πρώτα άρθρα σχετικά με το γεγονός ότι όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία, καταλήγουν τελικά στη μαύρη αγορά.
Οπως δήλωνε χαρακτηριστικά τότε σε συνέντευξή του ο πρώην υπεύθυνος του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση ενάντια στη διάδοση των φορητών όπλων, συνταγματάρχης Ζακ Μποντ, «δεν είναι γνωστό πού πηγαίνουν πραγματικά τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεν ξέρουν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο. Υπάρχουν αναφορές για αύξηση της εγκληματικότητας στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι δυτικές χώρες τροφοδοτούν αυτό που ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκαλεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίου όπλων στην Ευρώπη».
Ήταν την ίδια μέρα, στις 9 Ιουνίου, όταν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν, καθώς αρκετά όπλα βρέθηκαν να πωλούνται στο dark web.
Ορισμένοι, στο βωμό του χρήματος, εκμεταλλεύτηκαν συνθήκες και καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία, ακριβώς λόγω του πολέμου, απέκτησαν περίστροφα, πυροβόλα, ρουκέτες, χειροβομβίδες, αλεξίσφαιρα κι άλλο στρατιωτικό υλικό που είχε σταλεί ως βοήθεια και πλέον τα πουλούν στο dark web.
Η έναρξη της διαδρομής φαίνεται να ξεκινά από διεφθαρμένους Ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν πρόσβαση στα όπλα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει.
Όπως και να έχει, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στη σελίδα του παράνομου «καταστήματος» όπλων, παραγγέλνει αυτό που θέλει και έρχεται σπίτι του. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας Tor browser και μια σύνδεση internet. Και φυσικά να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα χρήματα ή τον απαραίτητο αριθμό κρυπτονομισμάτων.
Ο φιλορωσικός λογαριασμός στο Telegram ABS News δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες από την πώληση αντιαρματικού πυραύλου Javelin προς 30.000 δολάρια.
Το ABS News ισχυρίζεται ότι το FGM-148 Javelin, το οποίο πωλείται στο dark web, όπως ακριβώς θα πωλούνταν ένα παντελόνι ή μια ηλεκτρονική συσκευή, είναι ένα από τα πολλά αντιαρματικά κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός, αλλά το γεγονός ότι το όπλο είχε ως έδρα, όπως φαινόταν στη σχετική αγγελία, το Κίεβο, δείχνει ότι ο ισχυρισμός αυτός έχει πολλές πιθανότητες να είναι αλήθεια.
Χαρακτηριστικές ήταν τότε οι σχετικές με αυτό αναρτήσεις της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά στο Twitter:
🤑🤑🤑 🇺🇦 Οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού φέρονται να πωλούν τα όπλα που τους παρέχουν δωρεάν οι χώρες του ΝΑΤΟ, στο Darknet. pic.twitter.com/E9yID16xEt
— Maria Denaxa (@mdenaxa) June 2, 2022
Προς πώληση σε χαμηλές τιμές στο Darknet τα όπλα των δυτικών για τη σωτηρία της Ουκρανίας
Σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές τα μεγαλύτερα όπλα είναι κρυμμένα σε φορτία σιτηρών σε αυτοκινητοπομπές προς τη Μολδαβία και στη συνέχεια προς Τουρκία pic.twitter.com/72DCK0tv7Z— Maria Denaxa (@mdenaxa) June 7, 2022