Θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βλέπουν σήμερα γερμανικά ΜΜΕ, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται, μεταξύ άλλων, στη συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung,
όπου τονίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijesselbloem άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το επόμενο διάστημα, ενώ η αριστερη Die Tageszeitung σχολιάζει πως στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται όλο και πιο απομονωμένος και πως δεν μπορεί να έχει και την άρνηση της ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Frankfurter Allgemeine Zeitung «Η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα πέφτει πάλι στο τραπέζι»
Στη έκδοση της FAZ δημοσιεύεται ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα πέφτει πάλι στο τραπέζι» και υπότιτλο «Ο Dijesselbloem προαναγγέλλει συζήτηση για τον Δεκέμβριο/ Schaeuble: ανόητη σπέκουλα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τον Δεκέμβριο θα συζητήσουν και για την πιθανότητα λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία όμως θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Ακόμα, πιθανή θεωρείται η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και των επιτοκίων αποπληρωμής.
Όπως αναφέρεται, μέχρι τώρα το Eurogroup επιθυμούσε τα μέτρα αυτά να συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος, όμως το ΔΝΤ πιέζει για μια σαφή αποκρυστάλλωσή τους από την ευρωπαϊκή πλευρά, πριν το ΔΝΤ αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ο κ. Dijesselbloem επεσήμανε δε πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Paul Thomsen διαβεβαίωσε πως το ΔΣ του ΔΝΤ θα ασχοληθεί με το ζήτημα της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα εντός του τρέχοντος έτους. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε όμως πως συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αποφασιστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, πιθανότατα θα γίνει και συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, μιας και το ΔΝΤ θεωρεί τον στόχο του 3,5% ως υπερβολικά αισιόδοξο και αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Γι’ αυτό το λόγο, ζητά γρηγορότερες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, ώστε μέσω μέτρων ελάφρυνσης να καταστεί το χρέος εκ νέου βιώσιμο. Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Schaeuble απέρριψε το ενδεχόμενο το Eurogroup να συζητήσει σύντομα για μέσα μείωσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Schaeuble υπογράμμισε πως το ΔΝΤ έχει αναφέρει πως μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποφασίσει τη συμμετοχή του, κάτι που ήταν και η βάση της έγκρισης από τη γερμανική Bundestag, ενώ απέρριψε τα περί του αντιθέτου λεγόμενα ως «σπέκουλα», η οποία διακινείται «στοχευμένα» και είναι «ανόητη».
Die Tageszeitung-ρεπορτάζ: «Ο Σόιμπλε απομονώνεται όλο και περισσότερο»
Παράλληλα, στην έντυπη έκδοση της Die Tageszeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Eric Bonse με τίτλο «Ο Schaeuble απομονώνεται όλο και περισσότερο» και υπότιτλο «Στο Eurogroup ακούγεται όλο και πιο έντονα το αίτημα για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας σημειώνει πως μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, η πίεση αυξάνεται προς τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Schaeuble , μιας και, όπως λεγόταν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός πολιτικός το αρνείται έντονα, πλην όμως εμφανίζεται όλο και περισσότερο απομονωμένος.
Διότι, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που απαιτεί παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και πολλοί υπουργοί Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούν πως η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα, μιας και διαφορετικά το ελληνικό χρέος θα βαίνει ανοδικά και το ΔΝΤ πιθανότατα θα βγει οριστικά από το πρόγραμμα. Πρόσφατα μάλιστα η γενική διευθύντρια του Ταμείου Cristine Lagarde συνέδεσε άμεσα τη συμμετοχή του ΔΝΤ με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο η ίδια δεν θεωρεί βιώσιμο, ενώ από την άλλη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει συνδέσει τη συμμετοχή της Γερμανίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πλην όμως, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, ο κ. Schaeuble δεν μπορεί να έχει συνδυαστικά και την άρνηση στην ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές «το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο». Τέλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέχρι πρότινος ο κ. Schaeubl δικαιολογούσε την άρνηση για την ελάφρυνση του χρέους με τη δυσκολια της Αθήνας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, μιας και η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μόλις πρόσφατα τη δεύτερη αξιολόγηση σε συνεργασία με τους θεσμούς.
«Σε περίπτωση που αυτή λήξει επιτυχώς, τότε δεν μένει τίποτε άλλο στη μέση για την ελάφρυνση του χρέους», σημειωνόταν στο περιθώριο του Eurogroup. Τέλος, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας διερωτάται, τι θα έκανε ο κ. Schaeuble , αν το ΔΝΤ ανακοίνωνε την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα, μιας και άφησε την απάντηση σε αυτό το ενδεχόμενο ανοικτή. «Αν είναι συνεπής, θα έπρεπε και η Γερμανία να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, αυτό θα ήταν το απόλυτο χάος», τονίζεται καταληκτικά στο δημοσίευμα.
koolnews.gr