Τον αριθμό των κλινών που διέθεσαν οι επιταχθείσες κλινικές στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19 ζητούν από το υπουργό Υγείας 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Τον αριθμό των κλινών που διέθεσαν οι επιταχθείσες κλινικές στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, ζητούν μεταξύ άλλων με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον υπουργό Υγείας, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως επισημαίνουν στην ερώτηση, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη, «με τη Θεσσαλονίκη να πληρώνει βαρύ τίμημα στον πόλεμο της πανδημίας και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και αποφάσεις, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης δεν έχουν μέχρι σήμερα επιταχθεί.
Αυτό που έγινε ήταν η δήθεν επίταξη μόνο μίας ιδιωτικής κλινικής, στην οποία κανείς ασθενής με κορωνοϊό δεν νοσηλεύτηκε καθ’ όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου εβδομάδων!»
Στην ερώτηση παραθέτουν επίσης τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της «επιταγμένης» ιδιωτικής κλινικής και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που «αποκαλύπτουν το μέγεθος του εμπαιγμού των Θεσσαλονικέων και των κυβερνητικών ευθυνών».
«Ο Γ. Σαραφιανός αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ενώ μας άδειασαν άρον -άρον από ασθενείς, μπλέξαμε σε γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα και δεν έχει έρθει κανείς στην κλινική μου.
Οι ασθενείς που είχαμε μεταφέρθηκαν αυθημερόν σε κέντρο αποκατάστασης και δεν ήρθε κανένας ασθενής. Έχω το δικό μου προσωπικό, ήρθαν κι από τα δημόσια νοσοκομεία με φύλλα πορείας.
Οι διοικητές της ΥΠΕ δηλώνουν παντελή άγνοια και ο Υπουργός δεν σηκώνει το κινητό του. Ακόμα εκκρεμεί η ΚΥΑ για την επίταξη. Δεν υπάρχει μηχανογραφική πλατφόρμα προκειμένου να αποζημιωθούμε για τους ασθενείς που στείλαμε στο κέντρο αποκατάστασης.
Έπεσαν οι εισαγωγές αλλά αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις και αυτό είναι ανησυχητικό». (Σαραφιανός: Μας άδειασαν άρον άρον – Δεν ήρθε ούτε ένας ασθενής, https://www.typosthes.gr/thessaloniki/235464_sarafianos-mas-adeiasan-aron-aron-den-irthe-oyte-enas-asthenis).
Από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας ζητάται να καταθέσει στο Σώμα της Βουλής των Ελλήνων όλα τα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:
- Ποιο ήταν το ολοκληρωμένο έκτακτο υγειονομικό σχέδιο επιτάξεων των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης στην Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία περιστατικών COVID -19;
- Πόσες και ποιες ιδιωτικές κλινικές έχουν επιταχθεί στη Θεσσαλονίκη, πόσες κλίνες έχουν διαθέσει καθεμία από αυτές για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 (ΜΕΘ, ΜΑΦ, απλές). Πόσοι ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύτηκαν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και πόσοι νοσηλεύτηκαν από της 7 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα (ημέρα απάντησης) σε αυτές;
- Πόσα και ποια ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης έχουν επιταχθεί, πόσα και ποιας βαρύτητας περιστατικά έχουν νοσηλευθεί-φιλοξενηθεί σε αυτά; Ποιες είναι οι προδιαγραφές αυτών των κέντρων (ΜΕΘ, προσωπικό, υποδομές κ.ά.);
Οι ερωτώντες – αιτούντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Ξανθός Ανδρέας, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αμανατίδης Ιωάννης, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία (Νατάσα), Γκιόλας Ιωάννης, Ζαχαριαδής Κωνσταντίνος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Ιωάννης, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Αθανάσιος, Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα), Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πολάκης Παύλος, Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα), Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Τζάκρη Θεοδώρα, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νικόλαος, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ράλλια.