Πιτ μπουλ, ροτβάιλερ, κάνε κόρσο. Ράτσες σκύλων που στο άκουσμά τους και μόνο δημιουργούνται εικόνες βίας, επιθέσεων, τραυματισμοί, νοσοκομεία, θάνατοι, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Κανείς δε μπορεί να δώσει απάντηση για την αιτία των αιματηρών συμβάντων από δεσποζόμενα σκυλιά τα οποία ζουν σε σπίτια, με οικογένειες και παιδιά. Οι περισσότεροι «δείχνουν» τους ιδιοκτήτες.
Αξίζει να αναφερθεί η υπόθεση με το πιτ μπουλ που κατασπάραξε τουλάχιστον πέντε σκυλιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πριν από περίπου 2 εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο σκύλος εντοπίστηκε σε περιφραγμένο χώρο στην περιοχή των Σφαγείων, με εμφανή τα σημάδια στο σώμα του από τις κυνομαχίες… Η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό.
Τα περιστατικά με επιθέσεις δεσποζόμενων σκύλων σε ανυποψίαστους πεζούς, σε αυλές σπιτιών, σε γήπεδα, στον δρόμο, είναι πολλά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τραγικό θάνατο βρέφους στα Γλυκά Νερά, από το πιτ μπουλ της οικογένειας ή τον 5χρονο Στάθη που δέχτηκε φονική επίθεση από τρία ροτβάιλερ στην Κοζάνη.
Σε Αριδαία, Χρυσή, Σέρρες και πριν δύο μέρες στην Πάτρα παιδιά δέχθηκαν επιθέσεις από δεσποζόμενα σκυλιά, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα. Θύματά τους είναι επίσης άλλα σκυλιά για τα οποία δεν υπάρχουν μαρτυρίες ή καταθέσεις.
Τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες
Αίσθηση και προβληματισμό δημιουργεί και ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης.
Τα δεσποζόμενα πιτ μπουλ εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Είτε τα δένουν σε κολώνες, είτε τα αφήνουν έξω από ιατρεία, κάποια τα… παράδωσαν στην Αστυνομία.
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος δήμου Παύλου Μελά, Σάκη Λαζαρίδη.
«Με κάλεσαν δύο φορές αυτόν τον μήνα για να παραλάβω πιτ μπουλ τα οποία άφησαν οι ιδιοκτήτες τους στο Αστυνομικό Τμήμα. Είπαν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν, ας τα αναλάβει ο δήμος…».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα σκυλιά αυτά δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν ως αδέσποτα και γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθούν οικογένειες να τα υιοθετήσουν.
«Οι ιδιοκτήτες των πιτ μπουλ και των ροτβάιλερ τα εγκαταλείπουν λόγω των τελευταίων συμβάντων κι επειδή φοβούνται τη διαχείρισή τους. Τα εγκαταλείπουν σωρηδόν μέσα στην πόλη», πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης.
Δεμένος σκύλος σε κολώνα
Το ίδιο πρόβλημα, με την εγκατάλειψη πιτ μπουλ, αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο δήμος Νεάπολης Συκεών.
Όπως κατήγγειλε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές, ένα πιτ μπουλ βρέθηκε δεμένο σε κολώνα δίπλα στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου στις Συκιές ενώ σε άλλη περίπτωση δύο 14χρονα κορίτσια άφησαν ένα πιτ μπουλ έξω από ιατρείο.
«Πιθανότατα οι τελευταίες επιθέσεις που είχαμε, δημιούργησε φόβο στους ιδιοκτήτες αυτών των ζώων», πρόσθεσε ο κ. Γκατζές.
Στο εξωτερικό, όπως σημείωσε, τα σκυλιά ράτσας πιτ μπουλ, ροτβάιλερ ή ντόγκο αρτζεντίνο πρέπει να κυκλοφορούν με φίμωτρο ενώ και οι ιδιοκτήτες τους ελέγχονται.
Σύσκεψη με τον Εισαγγελέα
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρμόδιων αντιδημάρχων, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας αλλά και εκπροσώπων φιλοζωικών συλλόγων με την πρόεδρο των εφετών Θεσσαλονίκης για το θέμα των αδέσποτων ζώων.
Μετά τη συζήτηση αποφασίστηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 να κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις των δήμων και των υπόλοιπων φορέων.
Κοινό αίτημα των αντιδημάρχων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και τη φροντίδα των αδέσποτων είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα ζώα.