Ένας άνδρας 62 ετών είναι το έβδομο θύμα που προκαλεί ο κορονοϊός στην γειτονική Ιταλία!
Αυξάνεται η ανησυχία, με τα κρούσματα να είναι τουλάχιστον 230. Σε… καραντίνα και το ποδόσφαιρο. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας παντού.
Δεν σταματά να σκορπά τον θάνατο ο κορονοϊός στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους επτά.
Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.
Ο κορονοϊός και το… αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως το προτελευταίο θύμα, ήταν ένας άνδρας 84 ετών από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου ενώ σύγχυση επικράτησε με τον θάνατο μιας γυναίκας με ογκολογικά προβλήματα από την πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.
Κάπου εκεί… χάθηκε το μέτρημα, καθώς αρχικά τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης έλεγαν πως η γυναίκα αυτή πέθανε από τον φονικό ιό, ωστόσο λίγο αργότερα η La Repubblica ανέφερε πως η γυναίκα αυτή δεν πέθανε από κορονοϊό.
Συνεπώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού ιού… επέστρεψε στα έξι, πριν αυξηθεί πλέον σε επτά με τον θάνατο του 62χρονου άνδρα.
Ο κορονοϊός… και τα κεκλεισμένων των θυρών ποδοσφαιρικά παιχνίδια
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ότι διαρρέει από την κυβέρνηση της Ρώμης, οι επόμενοι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά, πρόκειται να παιχτούν «κεκλεισμένων των θυρών», στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, ακυρώθηκαν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο.
Ψάχνουν… τον ασθενή μηδέν!
Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», από τον οποίο πρέπει να ξεκίνησε η μετάδοση του ιού στην βόρειο Ιταλία. Παράλληλα, όμως, το θετικό στοιχείο είναι ότι, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές που να λειτουργούν ως νέες εστίες μετάδοσης.
Για πρώτη φορά, πολλά προγράμματα της ιταλικής δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης μεταδίδονται χωρίς την παρουσία κοινού στο στούντιο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων. Με την ίδια λογική, αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη γενική συνέλευση του παραρτήματος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Μιλάνο. Στα περισσότερα τραίνα, τέλος, έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά τζελ για τους επιβάτες και το προσωπικό ενώ σε όλη την χώρα τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθαρίζονται και απολυμαίνονται πολύ συχνότερα απ΄ότι συμβαίνει συνήθως.
Ο κορονοϊός… βιτρίνα για κλοπές!
Εν τω μεταξύ, σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων, λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθούν τους πολίτες. “Μην ανοίγετε σε κανέναν”, λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.
Από τα 230 κρούσματα, τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί στη Λομβαρδία. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, 172 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Λομβαρδία (μεταξύ των οποίων οι τέσσερις νεκροί), 32 στο Βένετο (εκ των οποίων ο ένας από τους νεκρούς), 18 στην Εμίλια Ρομάνια, τέσσερα στο Πιεμόντε και τρία στο Λάτσιο. Υπάρχει επίσης ένας ασθενής που ανέρρωσε.
Από τα συνολικά κρούσματα, τα 99 παραμένουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα. Οι 23 από τους ασθενείς είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται στην Εντατική, ενώ 91 δεν έχουν συμπτώματα αλλά παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον.
Άδεια ράφια, έρημοι δρόμοι
Με τη βόρεια Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του κορονοϊού, το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, μοιάζει με πόλη – φάντασμα. Στη λεγόμενη “κόκκινη ζώνη” που έχει δημιουργηθεί δυτικά της ιταλικής μεγαλούπολης, σχεδόν 50.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι, με καραμπινιέρους και αστυνομικούς να τους απαγορεύουν να μετακινηθούν όπως ανέφερε το πρωί στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα Έλληνας που μένει στην Κρεμόνα.
Οι δρόμοι στο Μιλάνο είναι άδειοι, ο στρατός κάνει περιπολίες στη διάσημη πλατεία του “Ντουόμο”, ενώ από το βράδυ της Κυριακής τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, αφού δεκάδες πολίτες (πάντα με μάσκες για να προστατευθούν) έχουν σπεύσει να αγοράσει τα απαραίτητα για να περάσουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις.
Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές
Στο μεταξύ, οι απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν το 6%. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται, τέλος, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.
Κορονοϊός: “Φταίει η Ιταλία”
“Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα”, δήλωσε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.
«Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κοροναϊού.
newsit.gr