Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε. Σχηματίζονται από ινώδη, ελαστικά και αγγειακά στοιχεία (φλέβες) και είναι φυσιολογικό στοιχείο κάθε οργανισμού συνεισφέροντας στην εγκράτεια.
Πότε λοιπόν δημιουργείται το πρόβλημα που είναι γνωστό ως αιμορροϊδοπάθεια;
Οι αιμορροΐδες διογκώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Όταν ωστόσο μένουν μόνιμα διογκωμένες ή προσπίπτουν από τον πρωκτό δημιουργείται το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας.
Η νόσος είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται σε συνδυασμό με αίμα στο χαρτί ή την τουαλέτα ενώ άλλες φορές συνοδεύεται από πόνο και άλλες όχι.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η προδιάθεση που έχει ο ασθενής, οι συνθήκες διαβίωσης – η καθιστική ζωή για παράδειγμα και οι διατροφικές συνήθειες.
Θεραπεία της Αιμορροϊδοπάθειας
Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος η θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Η συντηρητική αγωγή συνίσταται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου και ένα μεγάλο κομμάτι της αφορά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και τον εμπλουτισμό της διατροφής με φυτικές ίνες και νερό όπως και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την χρήση ήπιων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τοπικών αλοιφών.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας.
Η σημερινή τεχνολογία δίνει στα χέρια ενός εξειδικευμένου και έμπειρου χειρούργου τη δυνατότητα μιας ανώδυνης επέμβασης. Οι καινούργιες αυτές μέθοδοι προσφέρουν ουσιαστική λύση αναίμακτα, χωρίς πόνο και μετεγχειρητικά προβλήματα.
Μία τέτοια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η λεγόμενη Hal –Rar ή Αιμορροϊδική απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με Υπερήχους και Αιμορροϊδοπηξία.
Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και συνίσταται στον εντοπισμό των κλάδων της κάτω αιμορροϊδικής αρτηρίας και την απολίνωσή τους με απορροφητικά ράμματα.
Η παραπάνω μέθοδος εφαρμόζεται σε παγκόσμια κλίμακα από το 1995. Έχει πάνω από 95% επιτυχία και προσφέρει μία ανώδυνη λύση στο πρόβλημα των αιμορροΐδων.
Η επέμβαση πραγματοποιείται σε 20 με 40 λεπτά, μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία ανά περίπτωση, χωρίς τομή, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μέσα στην ίδια ημέρα.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα που διατηρεί ο γενικός χειρουργός Γιώργος Σάμπαλης.