Θέλω να μετακομίσω με το παιδί, αλλά ο πρώην μου ισχυρίζεται ότι πρέπει πρώτα να πάρω την άδειά του. Τι ισχύει;

πρώην

Έχω χωρίσει με τον πρώην άντρα μου και έχω την επιμέλεια της 5χρονης κόρης μου. Θέλω να μετακομίσω σε μια απόσταση 35χλμ από το σπίτι που μένουμε τώρα και ο λόγος είναι ότι είμαι έγκυος και θα συγκατοικήσουμε με το σύντροφό μου και πατέρα του παιδιού.

Ο πρώην άντρας μου διαφωνεί και λέει ότι πρέπει να δώσει την άδειά του για να μετακινηθώ με το παιδί αλλιώς δεν μπορώ να μετακομίσω.

Ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή αφού η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη;

Επίσης κατά τη γνώμη σας για να είμαι κατοχυρωμένη μήπως θα ήταν καλύτερα με το νέο μου σύντροφο να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο;

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Με τον Ν. 4714/20202 προστίθεται το άρθρο 1519 στον Αστικό Κώδικα το οποίο έχει ως εξής:

Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.

Κατά την ορθότερη ερμηνεία της διάταξης αλλά και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου αντικείμενο της ρύθμισης δεν είναι οποιαδήποτε μετακίνηση αλλά αυτή η μετακίνηση που θα επηρεάζει την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια ήτοι του πατέρα (σε ποσοστό 98%).

Αναμένεται να αποκρυσταλωθεί με την Νομολογία που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ότι “τέτοια” μεταβολή που επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας είναι η μετακίνηση σε άλλη πόλη ή χώρα και όχι η μετακίνηση εντός της πόλης που ήδη κατοικεί το τέκνο με τον ασκούντα την επιμέλεια γονέα του.

Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων θα επιλαμβάνεται το Δικαστήριο το οποίο θα κρίνει με βάση το συμφέρον του τέκνου αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης.

Συνεπώς στην περίπτωση σας προκειμένου να μετοικήσετε εκτός της πόλης που μένετε απαιτείται να συναινεί προς τούτο και ο πατέρας της κόρης σας.

Σε περίπτωση διαφωνίας του, αυτή (η διαφωνία) επιλύεται από το Δικαστήριο. Μπορείτε όμως να μετοικήσετε εντός της πόλης που μένετε χωρίς την συναίνεση του.

Το γεγονός τυχόν σύναψης πολιτικού γάμου ή συμφώνου συμβιώσεως με τον νέο σας σύντροφο θα εκτιμηθεί από το Δικαστήριο μαζί με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα της υπόθεσης. Παραμένει βέβαια κύριο μέλημα του Δικαστηρίου η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου σας.

Exit mobile version