Σύμφωνα με την παράδοση η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή κατά οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Είναι πάντα ημέρα Πέμπτη όπως δηλώνει και το όνομά της επειδή σύμφωνα με την εκκλησία μας η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας και γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών που την λέμε και Κρεατινή.
Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Σε παλαιότερες εποχές την Τσικνοπέμπτη έσφαζαν τα χοιρινά και τα κάπνιζαν προκειμένου να τα παστώσουν και να τα αποθηκεύσουν σε βάζα ώστε να τα καταναλώνουν όλο το χρόνο (1).
Στις μέρες μας όμως η Τσικνοπέμπτη έχει μείνει ως μια γιορτή κρεατοφαγίας όπου όλοι συγκεντρωνόμαστε και περνάμε ωραία, τρώμε και “ξεφεύγουμε” από τις δίαιτές μας λίγο πριν ξεκινήσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής.
Φέτος η Τσικνοπέμπτη πέφτει την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και όλοι μας έχουμε αρχίσει να κάνουμε σχέδια!
Για όσους από εσάς έχετε αναλάβει το ρόλο του οικοδεσπότη, έχουμε συγκεντρώσει μερικά μυστικά που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας και θα σας αναδείξουν σε μάστερ ψήστη!
✓ Τα εργαλεία
Ο καλός ο ψήστης έχει και τα κατάλληλα εργαλεία! Αν θέλετε να κάνετε εντύπωση στους καλεσμένους σας μπορείτε να εξοπλιστείτε με ένα σετ μπάρμπεκιου που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη σπιτιού όπως Πράκτικερ και Τζάμπο αλλά και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως ΑΒ Βασιλόπουλος που αυτές τις μέρες έχουν προσφορές με θέμα την Τσικνοπέμπτη.
Οι μεγάλες λαβίδες και πιρούνες που διαθέτουν αυτά τα σετ θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το κρέας πάνω στην ψησταριά εύκολα και από την κατάλληλη απόσταση ώστε να μην καίγεστε σε αντίθεση με τα πιρούνια της κουζίνας.
✓ Η ποικιλία
Ένας οικοδεσπότης πρέπει πάντα να ικανοποιεί όλους του τους καλεσμένους. Προνοήστε κάνοντας τα ψώνια σας για την ημέρα ώστε να καλύπτονται τα γούστα ολονών.
Πριν ψωνίσετε ελέγξτε τις προσφορές στα online φυλλάδια αφού πολλές μεγάλες αλυσίδες όπως ο ΑΒ και τα Lidl κάνουν προσφορές αυτές τις μέρες σε κρεατικά και βγάζουν πακέτα με σουβλάκια έτοιμα ή μπριζολάκια σε πολύ συμφέρουσες τιμές (2).
✓ Η μαρινάρα
Ένας έμπειρος ψήστης γνωρίζει ότι κάθε κρέας χρειάζεται και την σωστή μαρινάρα.
Η μαρινάρα βοηθάει το κρέας να παραμείνει τρυφερό και ζουμερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν περιέχει τα σωστά υλικά μπορεί να απογειώσει τη γεύση του.
Αν δεν ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη για κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε.
Ο Άκης μας προτείνει την Ελληνική μαρινάρα (3) που περιέχει:
150 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα, από 1 λεμόνι
2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο
✓ Το σωστό ψήσιμο
Δυστυχώς σε αυτή την παγίδα πέφτουμε οι περισσότεροι με αποτέλεσμα να παραψήνουμε τα κρέατά μας και να τα ξεραίνουμε.
Για να καταφέρουμε να ψήσουμε σωστά τα κρέατα χωρίς τον κίνδυνο του να μείνουν κάποια κομμάτια άψητα ή παραψημένα καλό είναι να εξοπλιστούμε με ένα ειδικό θερμόμετρο που θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε την εσωτερική θερμοκρασία τους και να βεβαιωθούμε ότι έχουν ψηθεί σωστά πριν τα σερβίρουμε όπως βλέπουμε στο πινακάκι (4).
Πηγές:
- “Τσικνοπέμπτη” διαθέσιμο στο Wikipedia.gr https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%B7
- Φυλλάδιο Προσφορών ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέσιμο στο Fylladiomat.gr https://www.fylladiomat.gr/%CE%B1%CE%B2-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82/
- Συνταγή “Ελληνική μαρινάρα” διαθέσιμη στο https://akispetretzikis.com/el/categories/saltses-marinades/ellhnikh-marinada
- ‘Αρθρο “ Ιδανικές εσωτερικές θερμοκρασίες ψητών” διαθέσιμο στο Ilovebbq.gr https://www.ilovebbq.gr/%CE%99%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82/esoterikes-thermokrasies