Δεν θα το πιστεύετε! «Μου είπαν ότι ήμουν έγκυος σε δίδυμα, όταν ανακάλυψα ότι το ένα από τα δύο ήταν…»

έγκυος σε δίδυμα

«Η απίστευτη ανακάλυψη για την εγκυμοσύνη μου με δίδυμα: Ένα από τα “δύο” δεν ήταν μωρό…»

Δεν θα το πιστέψετε!

Μια γυναίκα περιγράφει την εμπειρία της με μία από τις σπανιότερες εγκυμοσύνες στον κόσμο, όπου ανακάλυψε ότι αντί για δίδυμα, το ένα από τα «μωρά» ήταν στην πραγματικότητα καρκινικός ιστός. Η Λάρα Ίστγουντ, 36 ετών, ήταν αρχικά πανευτυχής όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος σε δίδυμα στις έξι εβδομάδες. Ωστόσο, τα συναισθήματά της άλλαξαν δραματικά όταν μια σάρωση οκτώ εβδομάδων αποκάλυψε την απώλεια ενός από τα μωρά.

Η Λάρα και ο σύντροφός της, Ντάνιελ Τέρνερ, 43 ετών, φυσιοθεραπευτής, έλαβαν το πιο σοκαριστικό νέο στις 12 εβδομάδες: το σώμα της δεν είχε απορροφήσει το νεκρό έμβρυο.

Η σπάνια διάγνωση: Δίδυμη μοριακή εγκυμοσύνη

Οι γιατροί διέγνωσαν τη Λάρα με δίδυμη μοριακή εγκυμοσύνη, μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση που επηρεάζει την ανάπτυξη του ωαρίου και θέτει σε κίνδυνο τόσο το μωρό όσο και τον πλακούντα. Παρά τις συστάσεις για τερματισμό, η Λάρα, αξιοποιώντας την εμπειρία της ως νοσηλεύτρια, αποφάσισε να πάρει μια δεύτερη γνώμη.

Τελικά, διαγνώστηκε με μερική μοριακή εγκυμοσύνη με συνυπάρχον δίδυμο, μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που συμβαίνει όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται από δύο σπερματοζωάρια, οδηγώντας σε επιπλέον χρωμοσώματα. Μόνο 44 παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, καθιστώντας την κατάστασή της μοναδική. Παρά τους σοβαρούς κινδύνους, όπως η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών ιστών από τον πλακούντα, η Λάρα επέλεξε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη.

Οι επιπλοκές και η αβεβαιότητα

Τώρα, στις 36 εβδομάδες, η Λάρα περιμένει το αποτέλεσμα, καθώς τόσο το μωρό της όσο και η ίδια βρίσκονται σε αβεβαιότητα μέχρι τη γέννα. Αναλογιζόμενη την εμπειρία της, δήλωσε: «Αν δεν είχα την ιατρική γνώση και την εμπειρία, ίσως να είχα πάρει την απόφαση να τερματίσω».

“Το ένστικτό μου και η αποφασιστικότητα μου ήταν τα μόνα που με κράτησαν. Ελπίζω ότι όλο αυτό το ρίσκο θα άξιζε, και ότι θα έχω ένα υγιές μωρό.”

Η Λάρα υπέφερε από αιμορραγία και πόνο

Το ζευγάρι ήταν ενθουσιασμένο όταν ανακάλυψε ότι περίμεναν δίδυμα, ειδικά μετά από τρεις προηγούμενες αποβολές. Όμως, η χαρά τους μετατράπηκε σε άγχος, καθώς η Λάρα άρχισε να παρουσιάζει αιμορραγία και πόνο. Παρά τις φυσιολογικές σαρώσεις που έδειχναν δύο καρδιακούς παλμούς, η ανησυχία δεν υποχώρησε.

Η πραγματική καταστροφή ήρθε κατά τη σάρωση των οκτώ εβδομάδων, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα δίδυμα δεν είχε επιζήσει. Η Λάρα περιέγραψε τον πόνο της: «Έκλαιγα το μωρό που χάθηκε. Δεν ήθελα να φάω. Όμως έπρεπε να συνεχίσω για χάρη του άλλου μωρού».

Στις 12 εβδομάδες, η Λάρα ήταν έτοιμη για μια ακόμα σάρωση, ελπίζοντας να επικεντρωθεί στο μωρό που είχε επιζήσει. Αντίθετα, η σάρωση αποκάλυψε κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: το νεκρό έμβρυο δεν είχε απορροφηθεί, και η διάγνωση ήταν μοριακή εγκυμοσύνη. Για την Λάρα, που γνώριζε τις επιπλοκές αυτής της κατάστασης λόγω της ιατρικής της εμπειρίας, η απόφαση για το πώς να προχωρήσει ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Η σπάνια περίπτωση μερικής μοριακής εγκυμοσύνης

Η Λάρα επέμενε να ζητήσει μια δεύτερη γνώμη, αμφισβητώντας την αρχική διάγνωση καθώς ο γιατρός της ανέφερε ότι η κατάστασή της αφορούσε μια σπάνια περίπτωση τριπλοειδίας με 69 χρωμοσώματα. Στην πραγματικότητα, η Λάρα είχε ένα ζωντανό μωρό και έναν νεκρό πλακούντα, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε καρκίνο. Η Λάρα ανέφερε: «Οι γιατροί βρήκαν μόνο 44 καταγεγραμμένες περιπτώσεις στον κόσμο. Είναι κάτι πολύ σπάνιο.»

Οι κίνδυνοι και οι αποφάσεις

Τον Μάιο του 2024, η Λάρα υποβλήθηκε σε δειγματοληψία χοριακής λάχνης (CVS), η οποία επιβεβαίωσε τη διάγνωση. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή την έθεσε σε κίνδυνο να χάσει το ζωντανό μωρό της, ιδιαίτερα τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη δοκιμή.

Παρά τους κινδύνους, η Λάρα επέλεξε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, λέγοντας: «Έχω ενδομητρίωση και έχω χάσει τέσσερα μωρά σε πέντε εγκυμοσύνες. Ήταν η δική μου απόφαση να συνεχίσω και να βάλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο.»

Η αβεβαιότητα του τοκετού

Καθώς η Λάρα προσεγγίζει τις 36 εβδομάδες, δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για την άφιξη του μωρού της, λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας. Δεν ξέρει αν το μωρό της θα έχει κάποιο πρόβλημα υγείας μέχρι τη γέννηση και αυτό την έχει εξαντλήσει ψυχολογικά. «Ήταν η πιο δύσκολη εγκυμοσύνη. Νιώθω ότι μου έκλεψαν όλη τη χαρά της», ανέφερε.

Η Λάρα ίσως έχει τη δυνατότητα να γεννήσει φυσικά, καθώς το ζωντανό μωρό έχει μετακινηθεί σε ασφαλή θέση, αποφεύγοντας τον καρκινικό ιστό. Οι γιατροί θα εξετάσουν τους πλακούντες μετά τη γέννηση για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω θεραπεία, ενώ η Λάρα θα παρακολουθείται στενά για τυχόν σημάδια καρκίνου που θα μπορούσαν να απαιτήσουν χημειοθεραπεία.

Παρά τις δυσκολίες, η Λάρα παραμένει δυνατή, έχοντας δώσει στον εαυτό της και το μωρό της την καλύτερη δυνατή ευκαιρία.

Exit mobile version