Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν οι δυο γονείς από την Πάτρα που έχασαν τα τρία τους παιδιά μέσα σε τρία σχεδόν χρόνια.
Η αποστασιοποίηση από τα τρία τραγικά γεγονότα που φαίνεται να έχουν επιλέξει οι γονείς έχει διεγείρει πολλά ερωτήματα με αποτέλεσμα αρκετοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές να προσπαθούν να εξηγήσουν τη στάση των δυο γονιών και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το πένθος αλλά και την πίεση που δέχονται από τα Μέσα και την κοινή γνώμη.
Το TLIFE επικοινώνησε με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Αθανασία Σκαμπαρδώνη η οποία μας ανέφερε:
«Παρακολουθώντας τη συνέντευξη βλέπουμε δύο γονείς να προσπαθούν να επικοινωνήσουν το πώς βιώνουν στην παρούσα κατάσταση τα γεγονότα. Το πένθος έχει κάποια στάδια άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη, αποδοχή και δεν είναι απαραίτητα αυτά τα στάδια να τα βιώσει ο καθένας είτε όλα είτε με την ίδια σειρά, αυτό διαφέρει ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά.
Το άτομο που πενθεί το εκδηλώνει διαφορετικά, χρειάζεται χρόνο και χώρο για όλες αυτές τις ενδοψυχικές συγκρούσεις αλλά και για την προσαρμογή.
Οι γονείς στην προκειμένη περίπτωση καλούνται να διαχειριστούν τη φάση των ερευνών ταυτόχρονα και την κοινή γνώμη που ζητά απαντήσεις από την πλευρά της.
Οι ίδιοι ανέφεραν πως σε αυτή τη φάση έχουν παραμερίσει το θρήνο για να ασχοληθούν με τα παραπάνω και αυτό σημαίνει αποστασιοποίηση, πράγμα που αυτό ενδεχομένως έχει ως αποτέλεσμα βλέπουμε να εξεγείρει την κοινή γνώμη που εκδηλώνει με τη σειρά της θυμό.
Έχουμε στο μυαλό μας ως κοινωνία μια συγκεκριμένη εικόνα από έναν πενθούντα και όταν δεν είναι σύντονη αυτή η εικόνα με αυτό που βλέπουμε μας δημιουργεί ερωτηματικά.
Όμως στην παρούσα φάση, χρειάζεται χρόνος ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα από τις έρευνες που είναι έργο συγκεκριμένων ανθρώπων και η κοινωνία να αναμένει απαντήσεις από εκεί, χωρίς να μπαίνει στο ρόλο του δικαστή και σε καμία περίπτωση δε χωρούν επιθετικές αντιδράσεις, απειλές και εξεγερτικές τάσεις που δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη κοινωνία».