Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία: Τι θα ισχύσει τελικά με τις μάσκες, πότε θα επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση

Σχολεία μάσκα

Με τη σχολική χρονιά να βρίσκεται προ των πυλών αφού τα σχολεία ανοίγουν και επίσημα σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, όλοι περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων προκειμένου το άνοιγμα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει και ειδική καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου οι γονείς να πειστούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς το εμβόλιο αποτελεέι το νούμερο έναμέσο αναχαίτισης της πανδημίας.

«Θα κάνουμε μία ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, που έχουν παιδιά, που πηγαίνουν στο σχολείο, 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «τα σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Είσοδος μαθητών – εκπαιδευτικών στις τάξεις

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επιπλέον, οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Απεναντίας, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Κεραμέως – Δια ζώσης τα μαθήματα

Σκοπός του Υπουργείου είναι τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης όπως άλλωστε έχει δηλώσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πολλές φορές.

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας.

Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Ζέτα Μακρή – Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση

«Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση… Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχει τηλεκπαίδευση πχ εκπαιδευτικός που νοσεί, ή παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ο κανόνας θα είναι δια ζώσης εκπαίδευση» υπογράμμισε η Ζέτα Μακρή.

Άλλα μέτρα που εξετάζονται

Μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, αποστάσεις και αντισηπτικά θα διαμορφώνουν και φέτος τη νέα πραγματικότητα με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζεται είναι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή όταν οι μαθητές θα βγαίνουν από τις αίθουσες στο διάλειμμα τους ωστόσο ακόμα αυτό μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Με αυτά τα μέτρα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, μίλησε νωρίτερα η Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω μέτρων. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας πρότεινε τρία μέτρα, τα οποία αν δεν ληφθούν θα ήταν εγκληματικό.

«Δεν μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία και ειδικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – που τα παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς δεν έχει εγκριθεί εμβόλιο – χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε ν’ αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά να φορούν τη μάσκα, χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους ενός χώρου που να είναι μεγαλύτερος για να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό», είπε η Αθηνά Λινού.

Για το αν θα πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκα στο διάλειμμα ή όχι, η κ. Λινού σχολίασε:

«Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και ότι μπορεί να πήγαν τα πράγματα σχετικά καλά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά παραπάνω από τη μισή σχολική χρονιά.

Είναι τρομερό το να μην παίρνουμε μέτρα, το ίδιο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, πρέπει να τεθεί ξανά το θέμα της τηλεργασίας. Είναι δύσκολη η κατάσταση».

dnews.gr

Exit mobile version