Η βασική οδηγία του ΕΟΔΥ προς όλους μας είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε τεστ για κορονοϊό.
Παρολ’ αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πλήρωσαν από την τσέπη τους περί τα 300 ευρώ για τις σχετικές εξετάσεις. Το ποσό φαίνεται εξωφρενικό και φυσικά εμπεριέχει μεγάλο περιθώριο κέρδους, όμως όχι αδικαιολόγητα.
Το τεστ ακόμη αν κάποιος επιλέξει να το κάνει επειδή του το σύστησε ο γιατρός του, σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει αν γίνεται είτε σε δομή υγείας που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ’ οίκον.
Ήδη μεγάλες κλινικές (γνωστοί όμιλοι με εκατοντάδες κλίνες) έχουν δημιουργήσει και αυξάνουν τέτοιους ειδικούς χώρους.
Όσον αφορά σε δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται από όλα παρά από μικρό αριθμό. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς Παστέρ, Μικροβιολιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.
Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορονοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα).
Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται.
Κόστος
Η εξέταση χρειάζεται συγκεκριμένο εξοπλισμό, αντιδραστήριο το οποίο δεν κοστολογείται πάνω από 50 ευρώ. Ίσως μάλιστα πολύ χαμηλότερα. Από κει και πέρα, επειδή η ζήτηση τελευταία είναι πολύ μεγάλη, ο χρόνος διενέργειας αρκετός -χρειάζεται 3-4 ώρες ώστε να φανεί το αποτέλεσμα- και επίσης επειδή δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ ταυτόχρονα, με βάση και τους νόμους της αγοράς το ποσό αυξάνει.
Παράλληλα πέρα από τα αντιδραστήρια, για μια μονάδα ιδιωτικής υγείας υπάρχει και κόστος άλλων υλικών και δη αυτών που χρειάζονται για την ατομική προστασία του γιατρού και του προσωπικού, αλλά και την απολύμανση του χώρου, το κόστος αυξάνει κατακόρυφα. Μάλιστα για πολλά από αυτά τα υλικά όπως για μάσκες έχει διαπιστωθεί σημαντική έλλειψη.
Το τεστ αφορά μια νέα υπηρεσία η οποία δεν έχει κοστολογηθεί επίσημα από το Ελληνικό Κράτος. Ο λόγος αυτή τη στιγμή είναι απλός: δε χρειάζεται κανείς να τρέχει για να κάνει τεστ.
Αν υπάρχει υποψία για κρούσμα απευθύνεται στον ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1135) ή σε γιατρό και ακολουθεί τις συστάσεις του. Μάλιστα θα έλεγε κάνεις πως το υψηλό κόστος μπορεί να λειτουργήσει και ως αποτρεπτικός παράγοντας. Δεν χρειάζεται το τεστ για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα.
Παράλληλα δεν ειναι παράλογο μαζί με αυτό το τεστ να γίνεται και της γρίπης καθώς τα συμπτώματα σε μεγάλο βαθμό είναι κοινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αυστηρές συστάσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προς τα εργαστήρια για το τι θα πρέπει να κάνουν για τη διαχείριση ενός ατόμου που θα απευθυνθεί σ αυτά ως ύποπτο περιστατικό.
Τα εργαστήρια λοιπόν φέρεται μετά και τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων, να έχουν ενημερωθεί με κατ’ επείγουσες συστάσεις με βάση τις οποίες:
1.Να τηρούν τα μέτρα προστασίας λήψης και αποστολής των δειγμάτων σε κεντρικά εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα όπως αυτά ορίζονται από τις οδηγίες του ΠΙΣ και του ΕΟΔΥ.
2.Να κάνουν δειγματοληψία κατ’ οίκον λαμβανοντας όλα τα μέτρα προστασίας εάν δεν διαθέτουν ιδιαίτερους χώρους υποδοχής.
3.Δεν θα πρέπει να δέχονται ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν σχετική σύσταση από γιατρό για να εξεταστούν.
news27.gr