Αντιδράσεις προκαλεί η αποφυλάκιση με όρους του σταθμάρχη για την υπόθεση των Τεμπών. Η μητέρα της 21χρονης Κλαούντια Λάτα που έχασε τη ζωή της στο τραγικό δυστύχημα ξεσπάει.
Ο σταθμάρχης, που είχε προφυλακιστεί για την τραγωδία στα Τέμπη, αποφυλακίστηκε υπό όρους χθες, Τετάρτη (31.07.2024), 17 μήνες μετά την προφυλάκισή του.
Σύμφωνα με τους όρους της αποφυλάκισής του, δεν επιτρέπεται η έξοδος του από τη χώρα και θα βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη.
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής έκανε αποδεκτή την αίτηση που είχε καταθέσει μέσω του δικηγόρου του για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του με περιοριστικούς όρους.
Η Άλμα Λάτα, μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας Ιατρικής που σκοτώθηκε στα Τέμπη, με δάκρυα στα μάτια τονίζει στο newsit.gr και τον Άγγελο Λαμπίδη:
«Περιμένουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή τη στιγμή της δικαίωσης και τώρα ξαφνικά μάθαμε ότι αποφυλακίστηκε ο σταθμάρχης. Αν είναι δυνατόν, δεν ξέρω ποιοί είναι οι νόμοι που το επιτρέπουν αυτό και γιατί το επιτρέπουν να τον αφήσουν ελεύθερο. Δεν μπορείς να φανταστείς πως ακούγεται αυτό στα αυτιά των 57 οικογενειών. Τί μας λένε δηλαδή; Να πάμε να τον σκοτώσουμε; Τί περιμένουν; Θα αναρωτηθεί κάποιος, φταίει μόνο αυτός για όλο το κακό που έγινε; Όχι, ο τελευταίος είναι. Υπάρχουν και άλλοι που δεν μπήκαν ποτέ στη φυλακή.
Να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει. Ας είναι ο Πρωθυπουργός, ας είναι υπουργοί, ας είναι όποιος ευθύνεται. Δεν ξέρουμε. Και το δικαστήριο αργεί. Λένε ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, αλλά τουλάχιστον να ξεκινήσει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει για να ηρεμήσουν και οι ψυχές των παιδιών μας».
Η μητέρα της Κλαούντια περιγράφει με τρεμάμενη φωνή τις σκέψεις της και την καθημερινότητα της και συνεχίζει:
«Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Ζεις κάθε μέρα με τον πόνο. Να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό. Να μην κλάψουν άλλες μανούλες τα παιδιά τους. Αυτά τα τρένα είναι χειρότερα από πριν. Πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή για να φοβούνται οι επόμενοι και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Δεν τα προστάτευσε κανείς αυτά τα παιδιά. Αν το ήξερα δεν θα έβαζα το παιδί μου στο τρένο. Πρέπει να κάνουμε όλοι κάτι. Όποιος έρθει στο σπίτι μου, θα δει ότι κλαίνε μέχρι και οι τοίχοι.
Θέλουν να μας κάνουν να τρελαθούμε, να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Ο πόνος σε καταβάλλει. Πονάς πολύ. Έχουμε τεράστια οργή μέσα μας που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
Τραγωδία στα Τέμπη: Εκτός φυλακής ο σταθμάρχης Λάρισας – Σπίτι του μέχρι τη δίκη, το 2025
Δεν του επιβλήθηκε κάποιο χρηματικό πρόστιμο
Τραγωδία στα Τέμπη: Την πόρτα των φυλακών Λάρισας πέρασε ο μοιραίος σταθμάρχης, ο οποίος εκτελούσε βάρδια το βράδυ του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμάρχης είχε προφυλακιστεί λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα πριν από 17 μήνες και η προσωρινή του κράτηση έληγε την 1η Σεπτεμβρίου. Ο 60χρονος αντιμετωπίζει σωρεία αδικημάτων για τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό 181 επιβατών από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.
Τραγωδία στα Τέμπη: Το σκεπτικό του ανακριτή
Ο δικηγόρος του είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε προτείνει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης στις φυλακές Λάρισας με κατ’ οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κάτι που έγινε δεκτό από τον ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έκριναν θετικά το αίτημα αποφυλάκισης, καθώς ο σταθμάρχης δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Τέλος, νομικές και δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι η δίκη θα μπορέσει να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα που βύθισε όλη τη χώρα στο πένθος.
Τραγωδία στα Τέμπη: Νέες διώξεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Λάρισας, μετά από πρόταση του Εφέτη ανακριτή, νέα δίωξη για διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών διά παραλείψεως, με δόλο και κατ΄ εξακολούθηση κατά της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννας Τσιαπαρίκου, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Επίσης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήχθη μετά την μήνυση συγγενών θυμάτων, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά τριών προοανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και ενός ανώτερου αξιωματικού, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Για ιατροδικαστές και δικαστικούς εμπειρογνώμονες που περιλαμβάνονταν στην μήνυση, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς που περιλαμβάνονταν επίσης στη μήνυση η υπόθεση θα εξεταστεί από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς εκτός Λάρισας.
Μετά την ποινική δίωξη στην πρόεδρο της ΡΑΣ και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι κατηγορούμενοι ανέρχονται πλέον σε 41.
Πηγή: newsit.gr