Τέλος της πανδημίας για εμβολιασμένους προαναγγέλλει ο Πλεύρης

πιστοποιητικό

Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας για τους εμβολιασμένους πολίτες; Παράθυρο απελευθέρωσης αφήνει ο Θάνος Πλέυρης. Γρίφος οι ανεμβολίαστοι τη στιγμή που οι ειδικοί αγωνιούν.

Όλο και πιο κοντά στην λήξη της πανδημίας για τους εμβολιασμένους πολίτες φαίνεται να οδεύει η Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον το παράθυρο άνοιξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τους ανεμβολίαστους, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα χωρίς μέτρα.

Ερωτηθείς ο υπουργός για τα σενάρια που ακούγονται για πλήρη απελευθέρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, η απάντησή του στηρίχθηκε γύρω από την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως υποστήριξε, «η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», σημείωσε.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης έδωσε δύο εναλλακτικές. «Οι δυνατότητες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο: είτε οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, είτε εάν αποφασισθεί ότι ο εμβολιασμός καθίσταται μόνιμα πλέον υποχρεωτικός στους υγειονομικούς στην πραγματικότητα οι ίδιοι θα επιλέξουν να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ. Η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία ζυγαριά με οποιαδήποτε αντίδραση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επιφυλάξεις από τους ειδικούς

Για συνθηκολόγηση με τον κορονοϊό έκανε λόγο ο ερευνητής του εθνικού ινστιτούτου στις ΗΠΑ Γ. Παυλάκης. Τόνισε ότι πλέον είναι μειοψηφία οι χώρες που αντιστέκονται, όπως η Ταϊβάν, η Κίνα, η Κορέα.

Σημείωσε ότι άλλες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία δέχθηκαν ότι μετά από δύο χρόνια μπορούν να ανοίξουν την κοινωνία χωρίς θύματα. Όπως επεσήμανε αυτό εν μέρει ισχύει. Αυτές οι χώρες έχουν λιγότερα θύματα από την Ευρώπη.

Υπογράμμισε για την Ελλάδα ότι «είμαστε στις δέκα πρώτες χώρες σε θανάτους στον κόσμο».

«Οι χώρες που εφαρμόζουν σκληρή τακτική δεν άφησαν τον ιό να εξελιχθεί», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, δήλωσε πως την άνοιξη αναμένεται να επαναλάβουμε το περσινό κύμα.

Για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα τα είχε πάει πολύ καλά μέχρι την «καταστροφή της Θεσσαλονίκης». Για το τέλος στα μέτρα είπε ότι «αν είχαμε το σύστημα υγείας της Δανίας, να το βλέπαμε και εμείς». Ο γνωστός ερευνητής είπε ότι «ενώ η Ελλάδα τα πήγε καλά στην αρχή, τώρα τα πάει πολύ χειρότερα. Κάθε επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι χειρότερο και με περισσότερους θανάτους. Δεν είναι αναγκαστικό η Ελλάδα να είναι αυτή τη στιγμή σε θανάτους στην πρώτη δεκάδα του κόσμου. Έχουμε περάσει την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Να μην κοιτάζουμε τι γίνεται στη Δανία και να το μιμούμαστε τυφλά. Θα πρέπει να δούμε τη μέση οδό για την Ελλάδα για να μην έχει τόσους θανάτους. Αυτή την Άνοιξη θα επαναλάβουμε το κύμα της περασμένης Άνοιξης».

Τι λένε οι Τζανάκης και Σαρηγιάννης για το πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση

Exit mobile version