Στο τελικό στάδιο καρκίνου ο 6 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Κρις Χόι – «Έχω δύο με τέσσερα χρόνια ζωής»

τελικό στάδιο καρκίνου

Ο θρυλικός ποδηλάτης, σερ Κρις Χόι, αποκάλυψε ότι η μάχη του με τον καρκίνο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, σοκάροντας το κοινό με τη δήλωση ότι οι γιατροί του δίνουν «δύο έως τέσσερα χρόνια ζωής». Ο έξι φορές χρυσός Ολυμπιονίκης είχε διαγνωστεί με καρκίνο νωρίτερα μέσα στη χρονιά και ακολούθησε χημειοθεραπεία, διαβεβαιώνοντας τότε πως η θεραπεία του είχε καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στους Sunday Times, αποκάλυψε πως γνώριζε από την αρχή ότι η ασθένεια ήταν ανίατη.

Αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια

Ο Χόι εξήγησε πως όταν ρώτησε τους γιατρούς πόσος χρόνος του απέμενε, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Δύο έως τέσσερα χρόνια». Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασής του, είπε ότι προσπαθεί να δει την ευρύτερη εικόνα της ζωής: «Όλοι γεννηθήκαμε και όλοι πεθαίνουμε, και αυτό είναι απλώς μέρος της διαδικασίας».

Ο Χόι μοιράστηκε ότι μεγάλο μέρος της μάχης του με τον καρκίνο δεν ήταν σωματικό, αλλά κυρίως πνευματικό. «Μπορεί να νιώθεις τυχερός που υπάρχει φάρμακο για να παρατείνεις τη ζωή σου όσο γίνεται, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν στο μυαλό μου», είπε χαρακτηριστικά.

Μια απροσδόκητη διάγνωση

Αρχικά, ο Χόι είχε υποτιμήσει έναν πόνο στον ώμο του, θεωρώντας τον αποτέλεσμα τραυματισμού από το γυμναστήριο. Όταν όμως έκανε εξετάσεις, οι γιατροί του ανακοίνωσαν την πραγματική διάγνωση: «Λυπάμαι πολύ. Υπάρχει ένας όγκος στον ώμο σας». Οι περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος είχε ξεκινήσει από τον προστάτη και είχε εξαπλωθεί στον ώμο, τη λεκάνη, το ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τα πλευρά του.

«Έτσι έμαθα πώς θα πεθάνω», δήλωσε ο Χόι με έναν τόνο αποδοχής, μιλώντας για την πρόκληση της ζωής του.

Δυσκολίες και για τη σύζυγό του

Η οικογένεια του Χόι αντιμετώπισε ακόμα ένα σκληρό πλήγμα, όταν η σύζυγός του, Σάρα, διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο ίδιος περιέγραψε την είδηση ως «το πιο κοντινό που ήρθε στο να σκεφτεί “γιατί εγώ;”», προσθέτοντας ότι η κατάσταση φαινόταν σχεδόν εξωπραγματική.

«Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, ανακαλύπτεις ότι υπάρχει κι άλλος πόνος. Ήταν πραγματικά βάναυσο», είπε για τις δυσκολίες που έζησε η οικογένειά του.

Μια νέα οπτική στη ζωή

Παρά τις απανωτές δυσκολίες, ο Χόι παραμένει αισιόδοξος και προσηλωμένος στην ευτυχία. «Με το χέρι στην καρδιά, είμαι αρκετά θετικός τις περισσότερες φορές. Έχω μάθει να ζω τη στιγμή και να βρίσκω χαρά», ανέφερε. Για εκείνον, η προσέγγιση της ζωής έχει αλλάξει εντελώς, δίνοντας έμφαση στην αξία του παρόντος και την αποδοχή του αγνώστου. «Το μέλλον είναι μια αφηρημένη έννοια στο μυαλό μας. Το μόνο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος».

Μια πορεία γεμάτη επιτυχίες

Ο Κρις Χόι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία της ποδηλασίας. Κέρδισε το πρώτο του ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000 και το πρώτο του χρυσό στην Αθήνα το 2004. Στη συνέχεια, κατέκτησε τρία χρυσά στο Πεκίνο το 2008 και άλλα δύο στο Λονδίνο το 2012. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2013, έχοντας κερδίσει συνολικά 17 παγκόσμιους τίτλους, ένα ρεκόρ που τον καθιστά τον πιο επιτυχημένο ποδηλάτη πίστας όλων των εποχών.

Η αποδοχή του αναπόφευκτου

Στην ίδια συνέντευξη, ο Χόι μίλησε για την αποδοχή του τέλους της ζωής: «Όσο αφύσικο κι αν φαίνεται, αυτή είναι η φύση». Ως πατέρας δύο παιδιών, αναγνώρισε ότι του δόθηκε ο χρόνος να πει αντίο, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν. «Πολλοί θάνατοι είναι ξαφνικοί, αλλά μου δόθηκε αρκετός χρόνος», ανέφερε, αποδεχόμενος την κατάσταση με καρτερικότητα.

Exit mobile version