Telegraph: Γιατί ο Τσίπρας υπογράφει μέτρα χειρότερης λιτότητας

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα; Οι νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα, γράφει σε κεντρικό άρθρο της η Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα θέτει μια σειρά από ερωτήσεις γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, αποδέχονται τη λιτότητα για την εξασφάλιση συμφωνίας με τους πιστωτές του για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.

Γιατί οι Έλληνες υπέγραψαν σκληρότερη λιτότητα;

«Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει μία συμφωνία με τους πιστωτές προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Εφαρμόζοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές τις οποίες μέχρι τώρα αρνιόταν, ευελπιστεί ότι, με μεγάλη αποδοχή, θα υπάρξει ανακούφιση του ελληνικού χρέους», γράφει ο δημοσιογράφος Mehreen Khan που υπογράφει το κείμενο.

Οι νέες προτάσεις είναι χειρότερες από αυτές που απορρίφθηκαν μέσω του δημοψηφίσματος;

Ναι και όχι. Από τη μία πλευρά, οι αυξήσεις του ΦΠΑ και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι ακριβώς αυτό ήθελαν οι πιστωτές τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, οι δανειστές στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν τελικά πειστεί γύρω από την ιδέα της ελάφρυνσης του χρέους της χώρας, μετά την έντονη πίεση από την Ουάσιγκτον. Αυτό ήταν κάτι που πάντα υπόσχονταν στην Ελλάδα, όταν υπέγραψαν ένα bail-out για το 2012, αλλά δεν υπήρχε ποτέ γραπτή δέσμευση για το χρέος. Επιπλέον, η Αθήνα ζητά ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης από ό, τι πριν. Αυτό είναι περίπου € 75 δισ για τα επόμενα τρία χρόνια, με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων να είναι το τίμημα για τη στήριξη.

Ποιος δεν στηρίζει τις προτάσεις;

Μέλη της σκληροπυρηνικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης στο κοινοβούλιο την Παρασκευή το βράδυ.
Συνολικά 17 βουλευτές ψήφισαν κατά του σχεδίου, ή απείχαν ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο κ Τσίπρας έχει μια συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχασε την πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Ο κ Τσίπρας καλείται τώρα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, διώχνοντας τους σκληροπυρηνικούς, εάν θα υπάρξει συμφωνία.

Πως θα μοιάζει η ελάφρυνση χρέους;

Οι Έλληνες επιθυμούν να υπάρξει περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή, η χώρα θα συνεχίσει να ξεπληρώνει τους δανειστές της το 2057. Θέλουν επίσης να μειώσουν τις πληρωμές τόκων για το χρέος, το οποίο φτάνει τα 330 δις. ευρώ.

Γιατί υπάρχει πρόβλημα;

Οι πιστωτές της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, δεν θέλουν οι φορολογούμενοί τους να πληγούν από μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, τα φτωχότερα μέλη του μπλοκ, όπως η Εσθονία, η Σλοβακία και η Λετονία, αισθάνονται ότι δεν θα πρέπει να υποστούν απώλειες για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ποιος στηρίζει τους Έλληνες;

Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν εργαστεί εντατικά στο παρασκήνιο για να πείσουν τις πιο επιθετικές πιστώτριες χώρες να συμφωνήσουν σε μείωση του χρέους και να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Η Ιταλία και η Κύπρος τάχθηκαν επίσης υπέρ της ελληνικής υπόθεσης.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα;

Εάν μπορέσουν να διασφαλίσουν τη συμφωνία από τους ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή, και αυτή να περάσει από τα κοινοβούλια της Φινλανδία, της Γερμανία, της Εσθονίας, της Σλοβακίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας την επόμενη εβδομάδα, αυτό θα σήμαινε τρία χρόνια διάσωσης για την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα για τα κεφάλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αποδείξουν ότι εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη έως το 2018.

Πηγές: newsbeast.gr, Telegraph

Exit mobile version