Tα σχέδια της Ελλάδας για το μεταναστευτικό μετά το γερμανικό «μπλόκο»

μεταναστευτικό

Η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της στο μεταναστευτικό

Η πρόσφατη αλλαγή στάσης της Γερμανίας όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επηρεασμένη από την άνοδο της ακροδεξιάς, προκάλεσε ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε εκείνες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Η γερμανική απόφαση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση βασικές αρχές της Συνθήκης Σένγκεν και απαιτεί από τις χώρες αυτές να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών.

Η νέα προσέγγιση των χωρών πρώτης γραμμής

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου, βλέπει την κίνηση της Γερμανίας ως πρόκληση για το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Σένγκεν. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών έχουν σχηματίσει μια άτυπη συμμαχία για να αντιμετωπίσουν τις γερμανικές ενέργειες και να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Ειδικά για την Ελλάδα, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη λόγω των αυξημένων ροών μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 7.000 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει στη Γερμανία μέσω της Ελλάδας μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι δουλέμποροι συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση, χρησιμοποιώντας νέες θαλάσσιες διαδρομές, όπως αυτή που περνά νότια της Κρήτης, για τη διακίνηση ανθρώπων.

Οι προκλήσεις στον Έβρο

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά νησιά. Ο Έβρος, τα βόρεια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας για τις ελληνικές αρχές. Η σχέση με την Τουρκία είναι ασταθής και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ιδίως σε συνάρτηση με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN από τη δημοσιογράφο Μίνα Καραμήτρου, υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το αν η Τουρκία θα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τη νέα πραγματικότητα, διευκολύνοντας τις ροές προς την Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα, κυρίως στον Έβρο. Την Κυριακή (15/9), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή, όπου σχεδιάζεται η ενίσχυση των στατικών δυνάμεων.

Στα σημεία όπου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη, θα αυξηθούν οι περιπολίες με τη συνεργασία αστυνομίας και στρατού. Οι μικτές δυνάμεις που θα περιπολούν στην περιοχή θα είναι υπεύθυνες για την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Σύσκεψη στην Ορεστιάδα

Παράλληλα, στην Ορεστιάδα θα διεξαχθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών της Αστυνομίας και άλλων αρμόδιων φορέων που ασχολούνται με τη φύλαξη των συνόρων. Στη συνάντηση αυτή, θα γίνει λεπτομερής ανάλυση της νέας κατάστασης και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων στα βόρεια σύνορα, πιθανότατα με τη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων από άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως από τη Στερεά Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς οι εξελίξεις στη Γερμανία επηρεάζουν άμεσα και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα και την ομαλή εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό.

Exit mobile version