Μια ζωή σαν παραμύθι: η εκρηκτική πορεία της Γκιζέλας Ντάλι
Η ζωή της Γκιζέλας Ντάλι, που από «Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό» έγινε σύμβολο ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης, θα μπορούσε εύκολα να γίνει κινηματογραφικό σενάριο. Γεννημένη ως Αδαμαντία Μαυροειδή στην Πλάκα στις 23 Αυγούστου 1940 (αν και η ακριβής χρονολογία είναι αμφισβητούμενη), η Ντάλι έζησε μια ζωή γεμάτη εντάσεις, τραγωδίες, αλλά και αξεπέραστη λάμψη.
Η τραγωδία που σημάδεψε την παιδική της ηλικία
Η Γκιζέλα πέρασε τα πρώτα της χρόνια στα Μέγαρα, αλλά η ζωή της σκοτεινιάστηκε νωρίς. Ο φόβος της μητέρας της για τους Γερμανούς κατακτητές οδήγησε τη μικρή Αδαμαντία σε ένα μοναστήρι. Ωστόσο, η πραγματική τραγωδία ήρθε αργότερα, όταν η αδελφή της Ελένη σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της σε ηλικία μόλις 8 ετών. Το ατύχημα διέλυσε την οικογένειά της, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα στη ζωή της.
Από την Πλάκα στη σκηνή
Μετά τη διάλυση της οικογένειάς της, η Αδαμαντία επέστρεψε στην Αθήνα με τη μητέρα της. Εκεί ξεκίνησε η ενασχόλησή της με την τέχνη. Σπούδασε υποκριτική και χορό, δείχνοντας το ταλέντο της από νωρίς. Όμως, η ζωή της πήρε νέα τροπή όταν γνώρισε τον 21 χρόνια μεγαλύτερό της σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα. Ο Δαδήρας δεν ήταν μόνο σύζυγός της, αλλά και ο άνθρωπος που τη μετέτρεψε στη «Γκιζέλα Ντάλι» που όλοι γνωρίσαμε.
Η ανάδειξη μιας εκρηκτικής ντίβας
Ο Δαδήρας την «έπλασε» ως απόλυτο σύμβολο αισθησιασμού. Με τα μακριά μαλλιά, το προσεκτικά φροντισμένο μακιγιάζ και τα εντυπωσιακά ντεκολτέ, η Γκιζέλα έγινε πόλος έλξης. Ήταν η εποχή που ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο, αφήνοντας το στίγμα της με ρόλους σε μικρές αλλά και μεγάλες παραγωγές.
Κάποιες στιγμές έμειναν αξέχαστες, όπως εκείνη με τον Θανάση Βέγγο και το «πουλάκι».
Το ερωτικό σινεμά και η αποχώρηση
Τη δεκαετία του ’70, η Γκιζέλα πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ερωτικού σινεμά. Παρά τη φήμη της, ένιωθε ότι οι ρόλοι αυτοί την παγίδευαν. «Είχα κουραστεί και από την προσωπική μου ζωή, τους δεσμούς που έμειναν στη μέση, τις αμβλώσεις στις οποίες κατέφυγα. Αντιλήφθηκα ότι πολύ δύσκολα θα ερχόταν κάποια πρόταση να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό». Έτσι, αποφάσισε να αποτραβηχτεί στη Νάξο, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της.
Η «αγριόγατα» της Νάξου
Η Ντάλι επέστρεψε στη Νάξο για μια πιο ήρεμη ζωή, αλλά ακόμα και εκεί αντιμετώπισε προκλήσεις. Οι άντρες του νησιού την έβλεπαν μέσα από τους ρόλους της. «Οι άντρες της Νάξου με έβλεπαν ως την Γκιζέλα σύμβολο του σέξ και ορισμένοι τα βράδια, έρχονταν έξω από το σπίτι να με πειράξουν. Μέχρι που μια Κυριακή μάζεψα τις γυναίκες τους σε ένα καφενείο και ανέβηκα σε ένα τραπέζι με ένα μαχαίρι. Τους είπα: “Γυναίκες, οι σύζυγοί σας έρχονταν και με πείραζαν πετώντας μου πέτρες. Πείτε τους πως αν θα ξανάρθουν, θα τους κόψω τα γεννητικά τους όργανα και θα τους βάλω να τα φάνε”».
Μετά από αυτό, κέρδισε τον σεβασμό όλων.
Μια ζωή γεμάτη αντοχή
Η Γκιζέλα πέρασε τα τελευταία της χρόνια φροντίζοντας τη γη της και διαβάζοντας βιβλία. Παρά τη διάγνωση καρκίνου, δεν έχασε ποτέ το χιούμορ και το χαμόγελό της. «Σκληρό μαγκάκι μέχρι τέλους», όπως τη χαρακτήριζαν, έφυγε στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, αφήνοντας πίσω της μια ιστορία που θυμίζει πως η πραγματική δύναμη πηγάζει από την ψυχή.
Πηγή: menshouse.gr