Τα μέτρα του Υπ. Υγείας για να κοπούν τα φακελάκια

Φρένο στους «φακελάκηδες» γιατρούς στα νοσοκομεία επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τρία νέα μέτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενεργοποιεί εντός δύο μηνών τρία νέα μέτρα ώστε να μπλοκάρει τα φακελάκια στο ΕΣΥ.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων μάλιστα θα επισπευσθεί, μετά την αύξηση των συλλήψεων το τελευταίο διάστημα γιατρών που ζήτησαν χρήματα από ασθενείς.

Τα μέτρα 

1.Ανώνυμο ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών

Έτσι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» δημιουργείται άμεσα ακόμη και ειδική «ηλεκτρονική» υπηρεσία, όπου θα μπορούν ανώνυμα και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, να καταγγέλλουν τους επίορκους γιατρούς οι ίδιοι οι ασθενείς.

Με τον τρόπο αυτό οι παθόντες δε θα χρειάζεται να ανησυχούν πλέον μήπως δεν αναλάβει τη θεραπεία ή το χειρουργείο τους ο γιατρός, αφού θα τον έχουν προηγουμένως καταγγείλει ότι ζήτησε φακελάκι ανώνυμα αφού το σύστημα θα είναι τελείως ανώνυμο.

Μάλιστα θα είναι τόσο αυτοματοποιημένο, που θα ενεργοποιεί άμεσα την επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) ή ακόμη και το ΣΔΟΕ.

2.Αυστηροποίηση της νομοθεσίας

Οι λειτουργοί του Ιπποκράτη θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι τα μέτρα που έρχονται θα περιλαμβάνουν και αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Θα απολύονται δηλαδή μία ώρα αρχύτερα από το ΕΣΥ, σε σύγκριση με σήμερα που μπορεί κάποιοι επίορκοι να γυρίζουν και κανονικά ανενόχλητοι στην εργασία τους στο νοσοκομείο.

3.Ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας

Ταυτόχρονα ενισχύεται εντός των δύο πρώτων μηνών του 2018 η πειθαρχικήδιαδικασία, ώστε να τιμωρούνται οι «φακελάκηδες» σε χρόνο εξπρές μέσω των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Υγειονομικών Περιφερεικών (ΥΠΕ) και του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου των Γιατρών.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι στο παρελθόν τα πειθαρχικά συμβούλια συνεδρίαζαν σπάνια για περιπτώσεις χρηματισμού με αποτέλεσμα να στοιβάζονται δεκάδες υποθέσεις επίορκων γιατρών στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας και οι αδίστακτοι γιατροί να συνεχίζουν όχι μόνο να εργάζονται κανονικά αλλά να ζητούν και πάλι χρήματα από τους ασθενείς. Και αυτό διότι γνώριζαν καλά ότι στο τέλος θα έμεναν ατιμώρητοι.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν απολυθεί από το ΕΣΥ 15 γιατροί που είχαν πάρει φακελάκι, ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται ακόμη σε αργία.

Πηγή: reader.gr, «Έθνος»

Exit mobile version