Πώς γίνεται ορισμένες ιδιοφυΐες να τα κάνουν… «μούσκεμα» στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή;
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωρίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα άτομο που, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εξαιρετική ευφυΐα, ταλέντο και εφευρετικότητα, δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά στην επαγγελματική ή και την προσωπική του ζωή. Το ερώτημα που γεννιέται εύλογα στο μυαλό μας όταν κάνουμε μια τέτοια γνωριμία είναι το εξής:
«Πώς γίνεται αυτός ο απίστευτα έξυπνος άνθρωπος να μην έχει κατακτήσει μέχρι τώρα τον κόσμο;».
Όπως φαίνεται το ταλέντο και η ευφυΐα δεν είναι τα μοναδικά προσόντα που απαιτούνται για την επιτυχία. Τα ευφυή άτομα είναι ικανά να κάνουν τα ίδια (ή και σοβαρότερα) λάθη με τους λιγότερο εύστροφους συνανθρώπους τους και η εφημερίδα Independent αποκαλύπτει τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.
Πότε λοιπόν τα κάνουν«μούσκεμα» οι ιδιοφυΐες; Μα φυσικά όταν…
1. Παραβλέπουν τη σημασία του ντιζάιν και του στιλ
Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το iPod, πολλοί ταλαντούχοι εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας κορόιδεψαν τη νέα συσκευή για την έλλειψη τεχνικών δυνατοτήτων και την τσιμπημένη της τιμή. «Ποιος θα δώσει τόσα λεφτά για ένα MP3 player, όταν στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες αντίστοιχα που είναι και πάμφθηνα», έλεγαν οι περισσότεροι από αυτούς, και όχι άδικα. Στο μεταξύ βέβαια, η cool εμφάνιση και η ευχρηστία του iPod συνέβαλαν στο να κάνει η σχετικά απλοϊκή αυτή συσκευή θραύση και να εξελιχθεί σε φαινόμενο.
2. Χρησιμοποιούν φριχτά εργαλεία και μάλιστα περηφανεύονται για αυτό
Το χαρακτηριστικό αυτό απαντά κυρίως στους προγραμματιστές, που καμαρώνουν επειδή χρησιμοποιούν γλώσσες προγραμματισμού και επεξεργαστές κειμένου που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε. Μάλιστα, τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτά τα απαρχαιωμένα εργαλεία τα βλέπουν ως προκλήσεις και δοκιμασίες που αποδεικνύουν την αξία ενός επαγγελματία και όχι απλώς ως… χάσιμο χρόνου.
3. Επιδιώκουν να γίνουν ένα με το «κοπάδι»
Πολλοί πανέξυπνοι άνθρωποι περνούν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους ακολουθώντας εντολές άλλων και προσπαθώντας να ευχαριστήσουν συγγενείς και φίλους με τις ακαδημαϊκές τους επιτυχίες. Έτσι όμως, δεν καταφέρνουν ποτέ να ανακαλύψουν την πραγματική τους κλίση, στην οποία πραγματικά θα…μεγαλουργούσαν.
4. Δεν αναπτύσσουν της κοινωνικές τους δεξιότητες
Μια μεγάλη μερίδα των εύστροφων ανθρώπων εστιάζουν αποκλειστικά στο στενό πεδίο των ενδιαφερόντων τους, μη κατανοώντας ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή επιτυγχάνονται με τη βοήθεια και την υποστήριξη άλλων ανθρώπων. Έτσι, δεν μαθαίνουν ποτέ να δικτυώνονται και να προβάλλουν τον εαυτό τους, περιφρονώντας μάλιστα συχνά τα άτομα που είναι καλά σε αυτόν τον τομέα.
5. Πασχίζουν συνεχώς να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο
Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να έχουν δίκιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο και πολλές φορές γίνονται φορτικοί προσπαθώντας να κάνουν τους άλλους να παραδεχτούν ότι έχουν άδικο και να «υποχωρήσουν» σε διαπληκτισμούς. Φυσικά, παραβλέπουν το γεγονός ότι ακόμα και τα πιο λογικά επιχειρήματα δεν μπορούν να αλλάξουν γνώμη σε κάποιον που είναι φορτισμένος συναισθηματικά.
6. Αποκτούν υπερβολική αυτοπεποίθηση επειδή διαπρέπουν σε κάποιον τομέα
Πολλοί εύστροφοι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή είναι «ειδήμονες» σε κάποιον τομέα, είναι αυτομάτως «ανώτεροι» από τους κοινούς θνητούς ακόμα και σε πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα. Φυσικά, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.
7. Υποτιμούν την προσπάθεια και την εξάσκηση
Ο συνεχείς έπαινοι αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας πολλών έξυπνων ανθρώπων. Ωστόσο, οι επιδοκιμασίες μπορεί τελικά να τους αποτρέψουν από το να δοκιμάσουν ο,τιδήποτε μπορεί να περιλαμβάνει τον κίνδυνο της αποτυχίας, περιορίζοντας σημαντικά τους ορίζοντες τους.
8. Εμπλεκονται σε ανταγωνισμό «μηδενικού αθροίσματος» με άλλους έξυπνους ανθρώπους
Πολλοί ευφυείς άνθρωποι καταλήγουν να εργάζονται σε πεδία που είναι ήδη «κορεσμένα» από άλλες ιδιοφυΐες. Εξάλλου, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να γίνουν κορυφαίοι επενδυτές, φημισμένοι οικονομολόγοι ή… νικητές τηλεπαιχνιδιών γνώσεων είναι αρκετά περιορισμένος.
9. Εστιάζουν υπερβολικά στο να συγκρίνουν τα επιτεύγματά τους με εκείνα άλλων
Αρκετοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες που δίνουν μεγάλη σημασία σε ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί φυσικά να δημιουργήσει υπερβολικό άγχος για καταξίωση, το οποίο «συντροφεύει» το άτομο και στην μετέπειτα ζωή του.
10. Καταναλώνουν χρόνο συλλέγοντας άχρηστες πληροφορίες
Μια μεγάλη μερίδα των έξυπνων ανθρώπων λατρεύουν το διάβασμα και είναι φανατικοί αναγνώστες στο πεδίο του ενδιαφέροντός τους. Αν και κάποιες από τις πληροφορίες που συλλέγουν μπορεί να τους φανεί χρήσιμες, η ανάγνωση κάθε μελέτης που έχει γραφτεί για τις επενδύσεις ή για κάποιες τεχνικές προδιαγραφές είναι σίγουρα χρονοβόρα και ανώφελη.
11. Είναι ελιτιστές
Αρκετοί έξυπνοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ευφυία ως μέτρο για την αξία ενός ανθρώπου, υποτιμώντας τα άτομα που είναι διαφορετικά.
Πηγή: protothema