Συναγερμός έχει σημάνει για τις κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένες με υδράργυρο, μια ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς τις αρχές και τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ζητώντας τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Όλα τα δείγματα βρέθηκαν μολυσμένα!
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Bloom, σε δείγμα 148 κονσερβών τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), διαπιστώθηκε μόλυνση από υδράργυρο στο σύνολο των προϊόντων. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι περισσότερες από τις μισές κονσέρβες υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου που ισχύει για άλλα είδη ψαριών, το οποίο ανέρχεται σε 0,3 mg/kg.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα τρέχοντα όρια υδραργύρου στον τόνο έχουν καθοριστεί με βάση τη μόλυνση των ψαριών και όχι με γνώμονα τον κίνδυνο που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι, το ανώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο αγγίζει το 1 mg/kg στο βάρος του φρέσκου τόνου, ποσότητα τριπλάσια από το ανώτατο όριο για τα λιγότερο μολυσμένα είδη ψαριών.
Η ανοχή στον υδράργυρο για τον τόνο
Οι οργανώσεις τονίζουν πως η υψηλότερη ανοχή του υδραργύρου στον τόνο δεν δικαιολογείται από υγειονομικούς λόγους. «Η τοξικότητα του υδραργύρου παραμένει ίδια ανεξάρτητα από την πηγή κατανάλωσής του,» επισημαίνουν οι ειδικοί. Σημειώνουν ότι ο υδράργυρος προέρχεται κυρίως από εκπομπές θερμοηλεκτρικών σταθμών άνθρακα και κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στις πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία.
Καλούν σε άμεσα μέτρα
Στους ωκεανούς, ο υδράργυρος μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια ακόμα πιο τοξική μορφή που συσσωρεύεται στους οργανισμούς και είναι επικίνδυνη για το νευρικό σύστημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές που προκαλούνται από την έκθεση στον μεθυλυδράργυρο.
Απέναντι σε αυτό το σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, οι οργανώσεις απαιτούν άμεση δράση. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τα επιτρεπόμενα όρια στον υδράργυρο, ευθυγραμμίζοντάς τα με το όριο των 0,3 mg/kg, που ισχύει για άλλα είδη ψαριών. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τα πιο αυστηρά όρια και να διαθέτουμε μόνο προϊόντα που συμμορφώνονται με αυτά», δήλωσε η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch, ζητώντας τη δέσμευση τόσο των αρχών όσο και των σούπερ-μάρκετ.
Η έκθεση Bloom και Foodwatch έφερε στο προσκήνιο ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας των τροφίμων και ζήτησε από τα σούπερ-μάρκετ να περιορίσουν την κυκλοφορία κονσερβών που δεν πληρούν τα πιο προστατευτικά όρια ασφαλείας.